Читај ми!

Брејвик: Нисам неурачунљив

Андерс Брејвик изјавио, пред судом у Ослу, да он није особа која је описана у психијатријском извештају, којим је проглашен неурачунљивим. Осамдест одсто извештаја је лаж, рекао је Брејвик.

Норвешки екстремиста Андерс Беринг Брејвик, који је признао да је убио 77 људи прошле године, рекао је данас пред судом у Ослу да је 80 одсто психијатријског извештаја, у коме је проглашен неурачунљивим, лаж.

Брејвик је, у наставку суђења, навео да је психијатријски извештај заснован на "злобним измишљотинама" са циљем да га представи као неразумну и неинтелигентну особу.

"Ја нисам та особа која је описана у извештају", рекао је Брејвик.

"Све што сам представио је потпуно логично. Не видим ни најмању могућност да будем проглашен неурачунљивим", додао је Брејвик.

У експлозији бомбе, коју је Брејвик поставио испред седишта норвешке владе, убијено је осморо људи, после чега је убио 69 полазника омладинског кампа Лабуристичке партије на острву Утоја.

Он је признао да је починио злочине, али не жели да сноси кривичну одговорност за то. Циљ суђења, које би требало да траје 10 недеља, јесте да установи да ли је урачунљив, с обзиром да су суду достављена два психијатријска извештаја са потпуно различитим налазима.

Брејвик (33) је пре два дана завршио са изношењем исказа, али данас му је омогућено да се поново обрати суду како би убедио судије да је ментално здрав и да не треба да буде упућен у психијатријску установу.

Петочлано судско веће донеће одлуку у јулу. Уколико буде проглашен урачунљивим, могао би да буде осуђен на 21 годину затвора, а та казна би се потом могла продужавати на неограничено време.

Ако стручњаци, међутим, закључе да је ментално болестан, могао би бити затворен у психијатријску установу до краја живота. Највећи део норвешке јавности очекује да Брејвик буде проглашен урачунљивом особом, с обзиром на његово понашање током суђења.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво