Читај ми!

Битка за место потпредседника

Уласком Џозефа Бајдена у медијску полемику са Митом Ромнијем, главним кандидатом републиканаца, потпредседничка фунција у САД добила значај. Бајден поручио Ромнију да живи у времену Хладног рата.

Потпредседничка функција у Америци је ових дана добила на медијском значају, уласком Џозефа Бајдена у медијску полемику са главним кандидатом републиканаца Митом Ромнијем, као и нагађањем јавности ко ће бити Ромнијев кандидат за ту функцију.

Бајден, који до сада није активно учествовао у кампањи Барака Обаме и демократа, укључио се у трку тако што је назвао Ромнија неинформисаном особом која још живи у времену Хладног рата.

Обамин заменик је тако реаговао на Ромнијеву недавну изјаву да је Русија геополитички непријатељ број један за САД.

Ромни је или неинформисан или заглаваљен у менталитету Хладног рата, што показује колико мало зна о спољној политици, оценио је Бајден.

Ромни је опаску о Русији дао коментаришући речи које је Обама изговорио у разговору са руским председником Дмитријем Медведевoм у Сеулу када је од њега затражио да сачека изборе у новембру, након чега ће бити флексибилнији у спољној политици.

Бивши гувернер Масачусетса не разуме тешкоће са којима се сусреће средња класа у Америци, мислећи на Ромнијево велико богатство, рекао је Бајден коментаришући Ромнијеве ставове о решавању економских проблема у САД.

Поред кампања коју су демократе започелe против њега, Ромни се и даље сусреће са неприхватањем конзервативног крила Републиканске партије да он буде председнички кандидат.

Иако ће, вероватно, Ромни 6. новембра бити противник Обами, процењује се да без јаког кандидата за потпредседника који ће заједно са њим водити кампању има мале шансе против садашњег председника САД.

При таквом развоју ситуације, Ромни ће вероватно морати да за потпредседника постави некога кога подржава конзервативна партијска струја.

Као могући кандидати, за сада се помињу тројица републиканаца, који су блиски конзервативцима.

Први је сенатор са Флориде Марко Рубио, кога здушно подржава Покрет "Чајанка", а очекује се и да би он, као Хиспаноамериканац, могао да привуче гласаче те популације, која је наклоњенија демократама.

У игри за потпредседничко место је и популарни гувернер из Њу Џерзија Крис Кристи, кога медији помињу као могућег кандидата републиканаца за председничке изборе 2016. године.

Трећи кандидат који би могао да се нађе на Ромнијевој листи је гувернер Луизијане Пијуш Боби Џиндал, пореклом Индијац, што би било први пут у историји америчких избора да та етничка заједница да кандидата за тако високу функцију у Вашингтону.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво