Читај ми!

НАТО осматра Иран

Радар за рано откривање иранских балистичких ракета већ је постављен у источном делу Турске. На радару раде амерички стручњаци док се турски не обуче за руковање. Турски медији тврде да базом командују њихови официри.

У источној Турској постављен је радарски систем у оквиру одбрамбеног ракетног штита НАТО-а који треба да се инсталира у неколико земаља Алијансе.

Радар за рано упозоравање на опасност за Алијансу постављен је у бази Куреџик у провинцији Малатји, на југоистоку земље, откривају турски медији позивајући се на поуздане изворе.

У базу је већ "стигао мањи број америчких војника", пошто Турска још нема квалификоване стручњаке за коришћење тог система. База је, међутим, под командом турских официра, тврди исти извор у Анкари.

Амерички секретар одбране Леон Панета поздравио је одлуку Турске да прихвати радар, јер је то "важно у овом критичном времену", пренео је Си-Ен-Ен.

Турска је, уз Португал, Шпанију, Пољску и Румунију, пристала да буде домаћин ракетног одбрамбеног система на својој територији. Преговори се воде и Бугарском и још неким земљама.

Амерички лист Њујорк тајмс раније је објавио да ће радар бити постављен на око 700 километара од границе са Ираном у Турској и да ће систем бити сличан радару који је САД поставио у Израелу у циљу противракетне одбране.

Иако за радар у Турској још нису објављене техничке карактеристике, уколико је он сличан радару "AN TPY-2" који се налази у Израелу, он ће, према званичним подацима, моћи да открива циљеве на око 1.000 километара удаљености.

Иран се противи инсталирању радарског система НАТО-а у Турској, јер то доживљава као претњу својој безбедности. "То није добро за било коју исламску земљу", изјавио је прошле седмице у Анкари председник иранског парламента Али Ларижани, али је додао да "верује Турској".

У Анкари наглашавају да систем није уперен ни против које земље и да је то део одбрамбеног система НАТО-а од спољних напада.

САД и западноевропски савезници, међутим, истичу да је систем уперен против Ирана, који, како се тврди, ради на прозводњи нуклеарног оружја. Постављање ракетног одбрамбеног штита изазвало је неспоразуме и између НАТО-а и Русије која то доживљава као претњу својој безбедности и најављује да ће одговорити постављањем ракетног система у пограничном подручју према западним земљама НАТО-а.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво