Читај ми!

"Блештава звезда" Ким Џонг Ил

Рођендан преминулог севернокорејског вође Ким Џонг Ила назван је "Даном блештаве звезде" у знак успомене на "великог вођу". Балзамовано тело бившег вође трајно ће бити изложено у светом храму Камсусан.

Северна Кореја прогласила је 16. фебруар "Даном блештаве звезде" како би обележила рођендан преминулог "великог вође" Ким Џонг Ила. На тај начин је одато признање и његовој политици "сонгун" (све за војску), јер је у оквиру те политике развијена балистичка ракета која носи исто име - "блештава звезда".

Током 17 година власти, Ким је надгледао развитак војске Северне Кореје, а посебно развој програма нуклеарног наоружања и радове на изградњи балистичке ракете далеког домета.

Ова изолована држава је, такође, саопштила да ће балзамовано тело великог вође трајно лежати у истом маузолеју где се налази и тело његовог оца, оснивача земље и династије Ким Ил Сунга.

"Велики вођа, друг Ким Џонг Ил биће положен у Кумсусан меморијалној палати, светом храму џучеа", наведено је у декларацији владајуће партије коју су објавили државни медији.

Џуче, као званична државна идеологија, уведена 1972. године као замена за марксизам, представља мешавину марксизма, екстремног национализма и економске самодовољности.

Главни слоган сковао је идејни творац џучеа Ким Ил Сунг и гласи: "Човек је господар свега и одлучује о свему".

У декларацији се каже да је Ким Џонг Ил именован за "вечног вођу партије". У Северној Кореји његовог оца, Ким Ил Сунга, после смрти 1994. године називају "вечним председником".

Широм земље подигнуте су статуе, постављени портрети и изграђене куле у настојању да се појача култ личности и помогне у глатком преносу власти на наследника Ким Џонг Уна.

Верује се да у Северној Кореји има више од 3.000 такозваних "кула вечног живота" посвећених божанском статусу Ким Ил Сунга.

Северна Кореја ће 15. априла одржати грандиозну прославу 100. годишњице рођења Ким Ил Сунга, са музичким слетовима, фестивалима цвећа које носи његово име и масовним скуповима на којима ће се говорити о његовим достигнућима.

Његов син Џонг Ил умро је 17. децембра од срчаног удара. Државна жалост трајала је 12 дана, а његов син Џонг Ун, за кога се верује да има 28 година, проглашен је за "великог наследника" и он треба даље да води револуцију и трећу генерацију династије Ким.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво