Блокада Владе САД угрожава и Србију?

Раст вредности на њујоршкој берзи и поред непомирљивих ставова демократа и републиканаца о финансијској блокади Владе САД. Последице америчке финансијске блокаде могу да погоде цео свет и подигну цену задуживања за земље као што је Србија, упозоравају стручњаци.

Републикански сенатори оптужују америчког председника Барака Обаму да уопште не жели да преговара о свом закону о здравству, а Обама саопштава да не може бити преговора ни о чему док републиканци не уклоне блокаду рада федералних служби.

Упркос непомирљивим ставовима, акције на њујоршкој берзи су добиле на вредности.

Аналитичар агенције "Стандард енд пурс" Алек Јанг сматра да разговори о затварању владе морају да укључе и подизање границе задуживања и да све мора брзо да се реши.

"Рекао бих да ће се нестабилност на берзи вратити ако до понедељка не буде напретка у разговорима", каже Јанг.

Лидери централних банака и министри финансија окупљени на годишњим састанцима Светске банке и Међународног монетарног фонда упозоравају да би техничко банкротство САД угрозило опоравак читаве светске економије.

"Пажљиво пратимо ситуацију и тражимо од свих политичара да брзо делају и нађу решење, јер би последице могле бити врло озбиљне", председник Светске банке Џим Јонг Ким.

Председник Европске централне банке Марио Драги упозорава да се може очекивати озбиљна штету за америчку привреду и економију читавог света, уколико сукоб у Вашингтону потраје.

Професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић каже да би највећи губитници у старту били Кина и Јапан, који су највише инвестирали у амерички државни дуг - у којем учествују са више од две хиљаде милијарди америчких долара.

"Али, због преокретања тренда биће погођене и привреде широм света, а можемо да кажемо да озбиљније преузимају ризик оне земље које имају висок ниво државног дуга, а то је потенцијално и Србија. Отежано ће се задуживати, скочиће премија на ризик. Биће скупље задуживање на међународном финансијском тржишту, кроз емисије државних обвезница, јер ће инвеститори уградити у своја очекивања тај негативни сценарио, и премију на ризик. Захтеваће нешто више каматне стопе", објашњава Грубишић.

Оптимизам ипак уливају изјаве америчког министра финансија Џека Луа и директора америчке централне банке Бена Бернанкеа, који су колегама на састанку Групе 20 рекли да су сигурни да ће криза бити решена пре 17. октобра.

У супротном, од следећег петка, у америчкој централној банци више неће бити новца за плаћање државних рачуна.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 11. окт 2013, 22:38) - Воронцов [нерегистровани]

Ре Истина

Има краја јер се стварају нови економски и војни савези у Азији .

(петак, 11. окт 2013, 22:00) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Dali granicu o visini zaduzivanja Amerike odredjuju oni sami ili onaj koji taj zajam daje.Ili ce oni lepo ziveti,proizvoditi oruzje i demostrirati silu,a istovremeno biti prezaduzeni. Ima li kraja tome ?

Pozdrav Dusan

(петак, 11. окт 2013, 21:29) - Воронцов [нерегистровани]

Што већи економски суверенитет

Зато ја увек говорим да економски најстабилније земље могу бити оне које имају усклађену домаћу производњу и продају то јест што мање зависе од увоза и извоза као и од спољних зајмова. Наравно такве економије могу остварити само велике земље, али на жалост не видим да то чине, али и мале земље треба да теже самосталности у границама могућег. Предати се хировима светских моћника и хировима међународних економских односа значи изабрати пут економске пропасти.