Читај ми!

Награда за истраживање квантних честица

Овогодишња Нобелова награда за физику додељена је двојици истраживача на пољу квантне физике, Французу Сержу Арошу и Американцу Дејвиду Вајнленду. Двојица научника су, независно један од другог, пронашла начин да измере квантне честице, а да их притом не униште.

Француз Серж Арош и Американац Дејвид Вајнленд добитници су овогодишње Нобелове награде за физику, саопштио је данас жири.

Награђени су за "проналазак начина да измере квантне честице, а да их притом не униште, што се раније сматрало немогућим", наводи се у образложењу жирија.

Њихов рад могао би да резултира изградњом нове врсте супербрзог компјутера, базираних на принципима квантне физике, додаје се у саопштењу жирија Шведске краљевске академије.

"Добитници овогодишње награде отворили су врата за нову еру у експериментисању на пољу квантне физике, демонстрирајући могућност да се посматрају индивидуалне квантне честице, а да се притом не униште", саопштила је Шведска краљевска академија.

Француски и Амерички научник су до тог открића дошли независно један од другог.

Њихова истраживања већ су допринела изради изузетно прецизних сатова који би могли да постану нови стандард времена.

Арош је рођен 1944. године у Казабланци, у Мароку. Докторирао је 1971. године на Универзитету "Пјер и Марија Кири". Предаје на париским факултетима Collège de France и Ecole Normale Supérieure.  

Дејвид Вајнленд рођен је 1944. године у Милвокију, у америчкој држави Висконсин. Докторирао је 1970. године на Универзитету "Харвард". Предаје на Универзитету у Колораду, у Боулдеру.  

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 10. окт 2012, 00:41) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Jel te dve pametne glave mogu sa tim formulama da izracunaju kada ce se u Srbiji ziveti i raditi normalno?

(уторак, 09. окт 2012, 13:55) - anonymous [нерегистровани]

re: пронашла начин да измере квантне честице, а да их притом не униште

Da li time su onda pobili teoriju kvantne mehanike koje je zasnovana na "Double-slit" experimentu. Experiment je navodno pokazao da se fotoni ponašaju da li kao valovi ili čestice u ovisnosti od toga da li postoji pristustvo detektora ili ne.