Читај ми!

Коначни резултати председничких избора

Председнички кандидат Томислав Николић освојио 49,54 одсто, а његов противкандидат Борис Тадић 47,31 одсто гласова бирача, коначни су резултати Републичке изборне комисије.

Републичка изборна комисија (РИК) прогласила је коначне резултате другог круга председничких избора, одржаних 20. маја.

Овде можете погледати статистичке податке другог изборног круга. 

Председнички кандидат Српске напредне странке Томислав Николић освојио је 49,54 одсто гласова, а кандидат коалиције "Избор за бољи живот" Борис Тадић 47,31 одсто гласова бирача.

За Николића је гласало 1.552.063, а за Тадића 1.481.952 грађана са правом гласа.

У бирачки списак било је уписано 6.752.351 грађана Србије, а на биралишта је изашло 3.133.682 бирача, односно 46,28 одсто.

Неважећих листића било је 98.664, односно 3,15 одсто.

РИК је на претходној седници одлучио да се извештај са три бирачка места у Рашкој, Варварину и Старој Пазови, где је констатована тешка грешка уврсти у извештај са резултатима који су наведени у записнику.

Директор Републичког завода за статистику Драган Вукмировић рекао је да је у Рашкој у кутији на једном бирачком месту избројано два листића више у односу на списак оних који су гласали, да је у Варварину у изборној кутији било 34 листића више, док је у Старој Пазови бирачки одбор увидео грешку у бројању, па је на записник поред коначног броја бирача руком додато "плус три".

Секретар РИК-а Вељко Одаловић рекао је по завршетку седнице да су резултати са та три бирачка места унети у укупне резултате избора и да нису могли да утичу на коначне резултате.

Одаловић је објаснио да је на тај начин заокружена процедура на свим бирачким местима, што је уједно била и обавеза РИК-а.

Према његовим речима, после изборног процеса у РИК је стигло укупно 83 приговора, што је у односу на обрађена бирачка места и записнике мали и безначајан број, који такође није могао да утиче на коначне резултате.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво