Читај ми!

Честитке Томиславу Николићу

САД поздравља то што је Томислав Николић потврдио своју посвећеност европској будућности Србије, поручују из Стејт департмента. Изборну победу Томиславу Николићу честитали председници Турске, Белорусије и Кубе, као и премијер Мађарске. Честитке и из Азербејџана.

Председник Турске Абдулах Гул, премијер Мађарске Виктор Орбан, председник Белорусије Александар Лукашенко и бугарски министар спољних послова Николај Младенов честитали су Томиславу Николићу избор за председника Србије.

Портпаролка Стејт департмента Викторија Ниланд рекла је да Сједињене Америчке Државе поздрављају то што је новоизабрани председник Србије Томислав Николић потврдио своју посвећеност европској будућности Србије.

"Охрабрујемо га да конструктивно ради са новим премијером и владом да би се постигли европски циљеви", рекла је Ниландова Танјугу.

Према речима портпаролке Стејт департмента, САД су позвале Николића и да ради на регионалној стабилности и да има конструктивне односе са Косовом.

Турски председник Абдулах Гул изразио је очекивање да ће Србија под Николићевим "визионарским и вештим вођством, наставити да доприноси миру и стабилности у региону и у годинама које долазе и да напредује на путу интеграција у Европу и евроатлантске институције".

"Уверавам Вас да је одржавање пријатељских односа на високом нивоу између Турске и Србије и њихово даље јачање током вашег председничког мандата биће од изузетног значаја за нас", навео је Гул у честитки, пренела је, у саопштењу Амбасада Турске у Београду.

Мађарски премијер Виктор Орбан обећао је, у писму, даљу помоћ Мађарске на путу Србије у ЕУ, изјавио је портпарол мађарског премијера Петер Сијарто.

"Важност стратешке сарадње у централној Европи и заједничка одлучност за побољшање ситуације етничких мањина, осигурава посебан значај мађарско-српских односа", нагласио је Орбан.

Александар Лукашенко је у својој честитки потврдио заинтересованост Белорусије за активну сарадњу са Србијом у свим сферама билатералних односа.

"Уверен сам да белоруско-српска сарадња, заснована на чврстим темељима духовних и културних веза наших народа, има битан потенцијал за даљи плодотворан развој", наводи се у тексту Лукашенкове честитке Николићу.

Честитке из Софије

Бугарски министар спољних послова Николај Младенов честитао је српском народу на демократским и отвореним изборима, рекавши да Бугарска "очекује брзо формирање функционалне и одрживе владе која би убрзала европске интеграције Србије и наставила са реформама у интересу грађана", пренела је новинска агенција БТА.

"Нове српске власти се суочавају са одлучујућом фазом почетка преговора о чланству у ЕУ и очекујемо да ће новоизабрани председник и парламент наставити са ранијим напорима у том погледу", истакао је Маденов у саопштењу, напомињући да ће Томислав Николић "имати кључну улогу у том процесу".

Кубански председник Раул Кастро честитао је Николићу победу на изборима. Кастро је поручио да ће Куба јачати и проширити пријатељске везе са Србијом, саопштило је Министарство спољних послова те земље.

Честитке Николићу упутио је и председник Азербејџана Илхам Алијев. "Топло вам честитам на избору за председника Републике", рекао је Алијев у честитки Николићу која је објављена на званичном сајту азербејџанског председника.

"Уверен сам да ће билатерални односи наставити да се развијају и јачају у складу са интересима наших грађана", рекао је председник Азербејџана.

Алијев је Николићу пожелео добро здравље, срећу и успех у обављању дужности председника државе у интересу српског народа.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво