Читај ми!

Србија бира

Затворена бирачка места у Србији. До 19 часова гласало 53,6 одсто бирача, саопштио Цесид. Грађани Србије бирали представнике власти на свим нивоима. Највећа изласност у централној Србији, најмања у Београду.

20.00 - На биралишта у Србији до 19 часова изашло 53,6 одсто бирача, саопштио је Цесид.  у централној Србији гласало 55,5 одсто бирача, Војводини 53,7, у Београду 49,7 бирача.

20.00 Затворена већина биралишта у Србији. 

19.00 - РИК: На изборима до 18 часова гласало 48,24 одсто бирача, што је око 1,8 процентних поена више него на парламентарним изборима 2008. године.

18.00 - Цесид: До 17 часова гласало је 44,1 одсто бирача, што је два одсто више него на парламентарним изборима 2008. године.

17.00 - До 15 сати на изборе у Војводини изашло око 33,5 одсто бирача, што је за 8,5 одсто више него на изборима из 2008. године, кажу у Покрајинској изборној комисији.

15.03 - До 14 часова на биралишта изашло 31,47 одсто бирача, саопштио је РИК. Према Цесиду до 14 часова гласало је 32,1 одсто бирача.

11.02 - Према подацима РИК-а до 10 часова гласало је 10,98 одсто бирача. Излазност у Војводини 11,11 одсто, у централној Србији 10,92, а у Београду 10,59 одсто.

10.09 - До 9 часова на биралишта изашло 6,6 одсто бирача, саопштио је Цесид. Излазност у централној Србији 6,8 одсто, у Војводини 7, а у Београду 5,5 одсто.

07.55 - Са скоро сат времена закашњена отворена бирачка места у Грачаници, пошто је ОЕБС каснио са  достављањем изборног материјала. 

07.00 - Отворена бирачка места.

Бирачи у Србији гласају за председника државе, републичке и покрајинске посланике и одборнике скупштина градова и општина. Бирачка места затворена су у 20 часова, а грађанима који су се у том тренутку затекли на бирачком месту омогућено је да гласају. На биралишта у Србији до 19 часова изашло 53,6 одсто бирача, саопштио је Цесид. У централној Србији гласало је 55,5 одсто бирача, Војводини 53,7, у Београду 49,7 бирача.

Из Цесида очекују да ће коначна изласност на изборима бити око 60 одсто.

Претходно је Републичка изборна комисија саопштила да је до 18 часова у Србији, без Косова и Метохије, гласало 48,24 одсто бирача, што је око 1,8 процентних поена више него на парламентарним изборима 2008. године.

Како је саопштио РИК, у централној Србији до 18 часова је гласало 48,37 одсто бирача, у Војводини 47,89 одсто, док је у Београду гласало 46,34 бирача.

У Новом Саду је до 18 часова гласало 44,73 одсто бирача, у Нишу 48,44, у Крагујевцу 46,44, а у Чачку 46,79 одсто бирача. За сада нема информација да је на изборима било неправилности, саопштено је из РИК-а.

Цесид је претходно саопштио да је до 17 часова гласало 44,1 одсто бирача, што је два одсто више у односу на парламентарна изборе 2008. а за четири процента мање него у првом кругу председничких избора исте године.

Према подацима Цесида, најнижа излазност до 17 часова забележена је у Београду - 40,5 одсто, а највећа у централној Србији - 46 одсто, док је у Војводини на биралишта до 17 сати изашло 43,2 одсто гласача.

Посматрачи Цесида су забележили више неправилности, али оне не доводе у питање укупну регуларност изборног поступка. Цесид ће прве прелиминарне резултате општих избора саопштити око 21.30 часова.

У Новом Саду су забележена два инцидента, али је после интервенције полиције гласање настављено.

Секретар Републичке изборне комисије Вељко Одаловић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је било мањих техничких проблема и кашњења у отварању неких бирачких места, али су ти проблеми брзо отклоњени.

Вељко Одаловић је рекао да РИК неће објављивати незваничне резултате избора, а да се први званични резултати очекују око 22 часа.

Прво ће бити обрађени резултати председничких избора, затим парламентарних, а онда покрајинских и локалних.

У Србији је јутрос од седам часова отворено 8.390 бирачких места. Изборна тишина, која је почела у четвртак у поноћ, на снази је до затварања биралишта, у 20 часова. Право гласа има 6.770.013 бирача.

За гласање у иностранству на председничким и парламентарним изборима отворено је 38 места у 22 земље.

Држављани Србије који живе у Америци, Канади и Великој Британији гласали су јуче, а у другим државама света гласају данас.

Коначне резултате председничких и парламентарних избора, Републичка изборна комисија треба да објави у року од 96 сати од затварања бирачких места.

Кандидати и листе

На изборима за председника Србије учествује 12 кандидата. Да би један од њих био изабран у првом кругу, потребно је да освоји 50 одсто плус један глас од укупног броја изашлих бирача. Уколико то не пође за руком ниједном кандидату, у другом кругу два кандидата са највише гласова водиће изборну трку за улазак у зграду на Андрићевом венцу.

За место председника државе надмећу се Зоран Станковић испред УРС-а, Владан Глишић испред Групе грађана "Двери", Коалиција "Избор за бољи живот" предложила је Бориса Тадића, а ДСС Војислава Коштуницу. Група грађана Покрет радника и сељака предложила је Зорана Драгишића, СРС Јадранку Шешељ, а Муамер Зукорлић кандидује се испред Групе грађана.

Кандидати за председника су и Даница Грујичић из СДС-а, Ивица Дачић испред Коалиције СПС-ПУПС-ЈС, Чедомир Јовановић као кандидат "Преокрета", Иштван Пастор из СВМ-а и Томислав Николић као кандидат СНС-а.

За 250 посланичких места у Скупштини Србије кандидовало се 3.065 кандидата са 18 изборних листа. За улазак у Парламент потребни су гласови најмање пет одсто бирача, док ће за мањинске листе бити довољно да пређу природни праг.

За улазак у Скупштину Србије надмећу се листе "Избор за бољи живот - Борис Тадић", "Српска радикална странка - др Војислав Шешељ", "Уједињени региони - Млађан Динкић", "Чедомир Јовановић - Преокрет", "Покренимо Србију - Томислав Николић", "Демократска странка Србије - Војислав Коштуница" и листа "Ивица Дачић - СПС, ПУПС, ЈС".

На гласачком листићу су и "Двери - за живот Србије", "Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор", "Реформистичка странка - проф. др Милан Вишњић", "Странка демократске акције Санџака - др Сулејман Угљанин", Покрет радника и сељака, "Социјалдемократски савез - Небојша Лековић" "Све заједно - БДЗ, ГСМ, ДЗХ, ДЗВМ, Словачка странка - Емир Елфић", и коалиција "Албанаца прешевске долине".

Надмећу се и листе "Црногорска партија - Ненад Стевовић", "Комунистичка партија - Јосип Броз" и листа "Ниједан од понуђених одговора".

Избори за Скупштину Војводине одржавају се по комбинованом систему: 60 од 120 посланика бира се по пропоционалном систему и то са 14 листа, а осталих 60 по већинском. Право гласа у Војводини има 1.736.555 бирача.

Избори на Косову и Метохији одржавају се у организацији Републичке изборне комисије, док је ОЕБС прихватио мандат да омогући гласање на 28 локација и 90 бирачких места у Покрајини. Гласови ће се пребројавати представници Републичке изборне комисије у Рашкој и Врању.

Право гласа моћи ће да искористи око 109.000 грађана. На Космету се гласа за председничке кандидате и народне посланике, а две општине самостално, без сагласности српске владе, организују и локалне изборе.

Београђани са правом гласа, њих 1.595.643, бираће између 16 листа политичких партија, коалиција и група грађана. Градоначелника бира Скупштина града, већином од укупно 110 одборника, на четири године, тајним гласањем.

Широм Србије гласа се за и одборнике скупштина градова и општина, осим у местима где су у протекле четири године одржани ванредни локални избори.

За Скупштину града Новог Сада бира се 78 одборника са 15 изборних листа. За 61 место у локалном парламенту у Нишу такмиче се кандидати са 14 листа. У Крагујевцу ће се за 87 места у Скупштини града борити 733 кандидата са 10 листа.

Грађани Србије које живе у САД, Канади и Великој Британији јуче су гласали на председничким и парламентарним изборима, док ће бирачи уписани у посебне евиденције у другим земљама света гласати данас.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво