Читај ми!

Без новина за гласање у дијаспори

Бирачка места у иностранству још нису одређена, кажу у РИК-у, али додају да неће бити посебних новина за гласање у дијаспори. У дипломатско-конзуларним представништвима моћи ће да гласају и они грађани Србије који у време избора буду ван земље.

На предстојећим мајским изборима грађани Србије у дијаспори, али и они који се тада буду затекли ван земље, моћи ће да гласају у дипломатско-конзуларним представништвима у којима ће, зависно од пријављеног броја бирача, бити отворена бирачка места.

Члан Републичке изборне комисије Миодраг Петровић рекао је Танјугу да још нису утврђена бирачка места ни у Србији ни у иностранству, али да неће бити посебних новина, осим што ће грађани који мисле да ће тог дана бити у иностранству моћи до 15. априла да се пријаве својим локалним заједницама како би им то право било омогућено.

Они ће аутоматски бити избрисани из бирачког списка у Србији и биће уписани у посебан бирачки списак у иностранству на одређеном бирачком месту. По завршетку избора, како је рекао Петровић, такође аутоматски, биће враћени у бирачки списак у Србији.

У Министарству за дијаспору кажу да још чекају прецизне инструкције Министарства спољних послова, које је надлежно за гласање у дијаспори.

"Сачекаћемо инструкције надлежног министарства спољних послова, с обзиром да су дипломатско-конзуларна представништва (ДКП) у систему мрежа тог министарства које ће и организовати гласање у њиховим објектима", рекао је Танјугу државни секретар Министарства дијаспоре Миодраг Јакшић.

Јакшић је навео да ће избори у дијаспори свакако бити организовани, а да би један од услова требало да буде да се 100 бирача пријави на једном бирачком месту да би оно било отворено.

"Значи, свуда где буде пријављено 100 бирача у посебан бирачки списак, ту ће бити одржани избори у дипломатско-конзуларних представништима", рекао је Јакшић.

Државни секретар је подсетио да је на претходним изборима око 10.000 бирача излазило да гласа, прецизирајући да је 2007. године била уписана 31 хиљада, а изашло је око 9.000, док је 2008. године уписано око 50.000 грађана у дијаспори, а на гласање је изашло нешто више од 10.000.

Јакшић је објаснио да се сви грађани Србије у дијаспори воде као грађани на привременом раду, да су многи од њих уписани у бирачке спискове у општинама где се воде, где имају домаћинства у Србији, адресу пребивалишта...

Процедура за гласање

Да би гласали у иностранству морају да се пријаве ДКП-у, а онда се обавештава Министарство за локалну самоуправу, које их брише из бирачког списка у општини, а пребацује у привремени бирачки списак за дијаспору.

Према речима Јакшића, за сада је извесно да је расписан позив нашим грађанима у дијаспори да се пријаве најближем ДКП-у у бирачки списак, који се зове посебан.

"Тај процес траје до закључења посебног бирачког списка, када ћемо знати колико бирача има", рекао је Јакшић и додао да ће они онда добити позив да гласају на одређеном бирачком месту.

У вези са изласком на изборе у иностранству огласио се и Светски српски конгрес (С СК) који тражи да се омогући гласање поштом јер у супротном, "српска дијаспора неће признати резултате избора".

У саопштењу ССК-а наводи се да дијаспора пред сваке изборе, да би гласала, мора да испуни велики број формалности и излаже финансијском трошку због путовања до ДКП. Конгрес најављује и да ће вршити мониторинг изборног процеса, а да ће евентуалне приговоре проследити ОЕБС-у.

Јакшић истиче да се планира увођење могућности електронског гласања и да систем поште може да одговори основним захтевима за такав начин гласања, што омогућава да се крене у разраду те идеје.

Он каже да држава жели да омогући грађанима гласање "на даљину", путем поште или електронске поште, и подвлачи да се озбиљно на томе ради, да су урађена истраживања, анализе, елаборати и прикупљена сва релевантна међународна искуства, као и препоруке европских тела надлежних за спровођење избора.

"Ради се на томе да наш систем мрежа, односно поште и интернета буде на довољно високом безбедоносном нивоу, да би се то могло и организовати", рекао је Јакшић. Државни секретар је, међутим, истакао да не треба журити и подсетио да ни многе развијене земље немају могућност гласања "на даљину" нити размишљају о томе.

"Не треба ни ми да пошто-пото журимо, па да то буде лоше и да због тога падне сенка на изборе, изборне радње и на саме резултате избора", додао је Јакшић.

Изборни туризам

Што се тиче праћења избора, члан РИК-а Миодраг Петровић каже Танјугу да је до сада само ЦЕСИД упутио захтев за посматрање избора, али да очекује и друге који су заинтересовани за изборни процес да то учине.

Када је реч о изборима у иностранству и за посматраче важе потпуна иста правила као и у Србији, прецизирао је Петровић.

Коментаришући такозвани "изборни туризам са прошлих избора" који су критиковали и бирачи у дијаспори, Петровић је рекао да ће овога пута РИК сносити трошкове за чланове бирачких одбора у сталном саставу, да ће они бити једнако плаћени у иностранству као и у Србији.

Они који желе да имају чланове у проширеном саставу и да их пошаљу у иностранство мораће сами да сносе трошкове, навео је Петровић. "Овога пута правила су иста како за Србију тако и за иностранство", рекао је Петровић.

Лист Политика подсетио је на гласање пре четири године у иностранству и на случај да је из Србије дошло 18 посматрача да надгледа гласање 80 бирача из дијаспоре у Бостону што је Србију, како се тврди, коштало 50.000 долара.

У истом тексту се наводе и примери гласања у Лисабону где је 60 бирача "посматрало" 12 посматрача, у Сан Франциску са 90 бирача и 20 посматрача, Кини 46 изашлих на биралишта а "посматрало" их је 30.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво