Читај ми!

Одбијена жалба Капетана Драгана

Федерални суд Аустралије одбацио жалбу Драгана Васиљковића, познатог као "апетан Драган", оптуженог за ратне злочине у Хрватској, чиме је омогућено његово изручење Хрватској. Васиљковић има право жалбе Врховном суду.

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, изгубио је петогодишњу правну битку у Аустралији против изручења Хрватској, која га терети за ратне злочине над заробљеним хрватским војницима и полицајцима у Книну и Бруској, у фебруару 1993, и за ратни злочин против цивила.

Суд у Аустралији потврдио је првостепену пресуду, донету у новембру 2010. године, наводећи да правни покушај Васиљковића да спречи изручење представља злоупотребу процеса.

У пресуди је истакнуто да не постоји неоспорна основа да је судија у првостепеном поступку погрешио, а Васиљковић има 28 дана да поднесе жалбу Врховном суду, пренео је АФП.

Уколико Васиљковић, који има држављанства Србије и Аустралије, не уложи жалбу највишем суду Аустралије где је регистрован као Данијел Снеден, може бити изручен Хрватској.

Васиљковић је признао да је током рата у Хрватској од 1991. до 1993. године служио као српски командант, али је више пута негирао да је починио ратне злочине.

Капетан Драган је ухапшен 2006. године, пошто је Загреб тражио његово изручење, а после скоро четири године проведене у затвору, аустралијски суд је блокирао његову предају због могуће пристрасности у хрватском правосудном систему.

У септембру 2009. године је пуштен уз кауцију, али је у марту нестао, пошто је Врховни суд поништио претходну пресуду и наредио његово изручење Хрватској.

После 44 дана у бекству, полиција га је нашла у Новом Јужном Велсу и послала га у затвор у Сиднеј.

У жалби Федералном суду, Васиљковић је тврдио да по закону није особа која може бити изручена и да је био незаконито притворен.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво