Читај ми!

Шљиванчанин на слободи

Бивши официр ЈНА Веселин Шљиванчанин допутовао у Београд пошто је Трибунал у Хагу одлучио да га пусти на превремену слободу. Шљиванчанин је издржао две трећине казне од 10 година затвора на коју је осуђен због злочина над Хрватима у Вуковару 1991. године.

Хашки трибунал је одлучио да бившег официра ЈНА Веселина Шљиванчанина пре времена пусти на слободу јер је издржао две трећине казне од 10 година затвора на коју је осуђен због злочина над Хрватима у Вуковару 1991. године. Шљиванчанин је данас допутовао у Београд.

Шљиванчанина су ухапсиле и у Хаг изручиле власти Србије 2003. године. У данашњој одлуци, председник Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију Патрик Робинсон прецизирао је да је Шљиванчанин у притвору у Схевенингену провео 2.434 дана и да је две трећине казне издржао закључно са 20. јуном.

Усвајајући захтев одбране за превремено ослобађање, судија Робинсон констатовао је да је Шљиванчанин изразио "кајање због страшних догађаја не само у Вуковару, него и широм бивше Југославије", и саосећање са породицама жртава, нарочито вуковарских.

Како пише у данашњој одлуци, Шљиванчанин, међутим, "није изразио кајање за своје злочине, зато што не повезује судбину жртава са својим деловањем". Шљиванчанин тврди да "његово учешће у рату није било национално мотивисано".

Судија у одлуци наводи и да се Шљиванчанин примерно понашао у притвору, где је редовно помагао у библиотеци и био врло укључен у реорганизацију притвора у корист свих притвореника. Одлуку о превременом ослобађању Шљиванчанина, судије су донеле једногласно.

Поништена правоснажна пресуда

Трибунал је Шљиванчанина у децембру 2010. осудио на 10 година затвора због помагања и подржавања мучења око 200 хрватских заробљеника на фарми Овчара код Вуковара у јесен 1991.

Први пут у историји Трибунала, апелационо веће је тиме, после ванредног преиспитивања, поништило своју претходну правоснажну пресуду којом је у мају 2009. Шљиванчанина осудило на 17 година затвора због помагања и подржавања убиства заробљеника на Овчари, 20-21 новембра 2010.

Првостепеном пресудом из 2007. године Шљиванчанин је био осуђен на пет година затвора, такође због помагања мучења заробљеника, али је у коначној пресуди Трибунал оценио да је та казна била преблага и удвостручио је.

Шљиванчанин је био начелник за безбедност Гардијске бригаде ЈНА којом је командовао Миле Мркшић. Трибунал је Мркшића због помагања злочина на Овчари правоснажно осудио на 20 година затвора.

Шљиванчанин је ухапшен у јуну 2003. у Београду, а на привремену слободу је био пуштен после изрицања првостепене пресуде у децембру 2007.

У притвор у Схевенингену вратио се 4. маја 2009, дан уочи изрицања пресуде којом је био осуђен на 17 година затвора. Шљиванчанин је остао у Схевенингену и пошто је та пресуда била поништена у децембру 2010. године.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво