Потврђена казна Жељку Ђукићу

Апелациони суд у Београду правоснажно осудио припадника јединице "Шкорпиони" Жељка Ђукића на затворску казну од 20 година затвора због злочина у Подујеву 1999. године.

Правоснажном пресудом на максималну затворску казну од 20 година, Апелациони суд у Београду осудио је припадника јединице "Шкорпиони", Жељка Ђукића званог Брка (43) због злочина у Подујеву 28. марта 1999, када је убијено 14 албанских цивила, седморо деце и исто толико жена, објављено је на сајту тог суда.

Том одлуком суд је одбио Ђукићеву жалбу и потврдио првостепену пресуду Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду.

Правоснажном пресудом утврђено је да је Ђукић, као командир вода у ''Шкорпионима'', био међу припадницима ове јединице која је пуцала на групу од 19 жена и деце, житеља Подујева албанске националности, и убила њих 14.

Са тешким ранама преживело је петоро деце из породице Богујевци, која су сведочила на суђењу - Саранда која је тада имала 14 година, Фатос (13), Јехона (11), деветогодиња Лирије и шестогодишњи Генц.

Суд је утврдио да су припадници ''Шкорпиона'' 28. марта 1999. упали у двориштве породице Гаши у Подујеву када нису вођене борбе у овом граду и да су стрељали цивиле.

Пре тога припадници "Шкорпиона'' су дошли аутобусом у Подујево и нарђено им је да се сместе у албанске куће јер су српске биле обележене и у њих нису улазили. За Ђукића је утврђено да је био међу онима који су викали да цивиле треба побити.

Неки цивили су покушали да се спасу тако што су давали новац и драгоцености.

Због истог злочина Апелациони суд је у јуну 2010. правоснажно осудио припаднике ''Шкорпиона'' Драгана Медића и Драгана Боројевића на по 20 година, а Миодрага Шолају на 15 година затвора.

Њима је суђено када и Ђукићу, али је Апелациони суд тада одлучио да се поступак против њега понови јер је пресуда била заснована само на исказу заштићеног сведока.

Поновљено суђење Ђукићу почело је 7. јула 2010. и он је поново у септембру био осуђен на 20 година, што је сада потврдио Апелациони суд.

Ова четворица шкорпиона ухапшена су 19. октобра 2007. у Сремској Митровици, а прво суђење им је почело у септембру 2008.

За злочин у Подујеву припадник Шкорпиона Саша Цвјетан је 2005. правноснажно осуђен на 20 година затвора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво