Замрла истрага о Гораждевцу

Еулекс обуставио истрагу о нападу на децу која су се купала на реци Бистрици у Гораждевцу из 2003. године, рекао Богдан Букумирић, тешко рањен у том нападу. Убице или убица су и даље у бекству и нису идентификовани до данашњег дана, наводи се у образложењу Тужилаштва Еулекса.

Двадесетдвогодишњи Богдан Букумирић, који је 13. августа 2003. године тешко рањен у терористичком нападу на децу која су се купала на реци Бистрици у Гораждевцу, изјавио је да је добио писмо од Еулекса у којем пише да је "одбачена истрага" о том случају.

"Ја сам шокиран. Сузе су ми ишле када сам читао да, после седам година, нису у могућности да пронађу никакав доказ да би се починиоци монструозног злочина привели лицу правде", рекао је Букумирић Фонету.

Он је најавио да ће породице погинулих и рањених у том нападу сутра разговарати са тужитељком Канцеларије Еулекса у Пећи Аленком Сагмајстер Ранцигер, која их је обавестила да је случај обустављен, али да он, због здравствених проблема, није у могућности да присуствује састанку.

"Надам се да неће бити стављена тачка не цео случај", рекао је Букумирић, указујући да је реч о монструозном злочину.

Букумирић је оценио да је страшно што тужилаштво није било у могућности да прикупи бар један доказ о томе ко је пуцао на недужну децу која су се купала на реци Бистрици.

Најавио да ће затражити правну помоћ, јер га истина боли и нагласио да ће од тужилаштва у Србији затражити да се укључи у овај процес.

"Не бих волео да наша држава и Тужилаштво ћуте о овом случају", рекао је Букумирић.

Он сматра да би држава требало да реагује и тражи од Еулекса поновну истрагу. Да су извршили истрагу како треба, Еулекс би до сада, према речима Букумирића, дошао до сазнања и починилаца овог злочина.

У писму које је Букумирић добио стоји да се кривична истрага о тешком убиству и покушају убиства у Гораждевцу обуставља и да, нажалост, током истраге нису идентификовани осумњичени.

Из материјала који је прибављен очигледно је да је најмање једна особа, могуће и више њих, отворила ватру на групу младих особа са намером да убију што више њих, указује се у образложењу и наводи да је реч о убиству са предумишљајем.

Додаје се да су локална и међународна полиција обавиле опсежну истрагу, али нису успеле да пронађу ниједног осумниченог.

Претресом оближњих села пронађено је оружје, али ниједно није оружје којим је извршен злочин. Полиција је испитала 62 сведока, али ниједан није могао да обезбеди траг за наставак рада на истрази.

Тужилаштво није идентификовало нападаче

Убице или убица су и даље у бекству и нису идентификовани до данашњег дана, наводи се у образложењу Тужилаштва Еулекса.

Тужитељка Аленка Сагмајстер Ранцигер је рекла да то тужилаштво није успело да идентифије извршиоца или извршиоце, да су све истражне радње исцрпљене и да није до сада пронађен нови простор за истрагу.

Она сматра да се у овој фази не би могли пронаћи докази који би се корисно могли истражити, па није у могућности да настави кривично гоњење.

Ова истрага, како је нагласила Сагмајстер Ранцигер, не спречава тужиоца да настави кривично гоњење у случају да се појаве нови докази.

Сагмајстер Ранцигер је рекла да оштећени имају право да наставе гоњење у својству субсидарних тужилаца, у року од осам дана од пријема писма које им је упућено 9. фебруара.

У нападу 13. августа 2003. године убијени су дванаестогодишњи Пантелија Дакић и деветнаестогодишњи Иван Јововић.

Рањени су Букумирић који је тада имао 15 година, Ђорде Угреновић (20), Драгана Србљак (13) и Марко Богићевић (12).

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво