Крај истраге против Јањушевића и Колесара

Обустављена истрага против Немање Колесара и Зорана Јањушевића због злоупотребе службеног положаја у вези с приватизацијом фабрике цемента "Нови Поповац" код Параћина.

Виши суд у Београду обуставио је истрагу против Немање Колесара, Зорана Јањушевића и још двојице осумњичених да су злоупотребили службени положај у вези с приватизацијом фабрике цемента "Нови Поповац" код Параћина, речено је Танјугу у том суду.

Таква одлука суда уследила је пошто је Више јавно тужилаштво, 30. јуна, одлучило да одустане од кривичног гоњења против њих, прецизирала је портпаролка Вишег суда Душица Ристић.

Истрага против Колесара, Јањушевића, Дарка Крижана и Мирољуба Јаковљевића вођена је пет и по година и окончана крајем прошле године, када је предмет прослеђен тужилаштву на одлуку.

Пошто је размотрило прикупљене доказе, Тужилаштво је нашло да нема довољно доказа да би против осумњичених подигло оптужницу, па је одустало од кривичног гоњења.

Цементариних 70 одсто капитала компанија "Холцим", из Швајцарске, преузела је 29. јануара 2002. године за 52.500.000 долара.

Истрага против некадашњег шефа кабинета премијера Србије Зорана Ђинђића (Колесара), као и против Крижана, Јаковљевића и Јанушевића покренута је у априлу 2004. године.

У време расписивања тендера за продају Цементаре, председник Управног одбора био је Колесар, а директор Крижан. Јаковљевић је био директор фирме "МЦС груп", а Јањушевић високи функционер Владе Србије.

У захтеву за истрагу наводи се да су се Колесар и Крижан 2001. године, у време расписивања тендера, договорили са "Холцимом", да њихово предузеће "Брајтенбургер" буде проглашено за најповољнијег купца.

Швајцарска компанија је, како се истиче, у неколико наврата уплатила око два милиона долара на рачун фирме "Мајрон Сејлс лимитед" са Сејшелских острва, чији је власник Јањушевић.

С тог рачуна 355.000 долара пребачено је, како се тврди, на приватни рачун Колесара, затим 250.000 на Крижанов и 860.000 на рачун Јаковљевића.

Преостали износ је завршио на "неризидентијалном" рачуну фирме "Мајрон Сејлс лимитед".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво