Јавна оптужба против Капетана Драгана

Џемила Субашић прва је жена која је јавно оптужила Драгана Васиљковића за силовање жена у Источној Босни, у емисији објављеном на аустралијској ТВ мрежи Еј-Би-Си.

Аустралијска ТВ мрежа Еј-Би-Си емитовала је полусатну емисију о Драгану Васиљковићу, односно Капетану Драгану, у којој га је једна Бошњакиња из Зворника оптужила за злостављање и вишеструко силовање за време рата у БиХ.

Васиљковић, који се с прекидима од јануара 2006. године налази у аустралијском затвору због захтева којим Хрватска тражи његово изручење, да би му судила због сумњи за ратне злочине у Хрватској, у Сиднеју чека одлуку аустралијског министра унутрашњих послова о изручењу.

У емисији "Форин кореспондент" (Foreign Correspondent) ТВ станице Еј-Би-Си објављен је исказ хрватских ратних заробљеника о томе како су их у затвору у Книну малтретирали Васиљковић и припадници његове јединице, а по први пут је објављен и исказ Бошњакиње Џемиле Субашић која је Васиљковића оптужила за вишеструка силовања 1992. године у Зворнику, пренела је Хина.

Субашићева је наводно с другим ухапшеним женама доведена у хотел у Зворнику, где су сексуално злостављане. На фотографији коју јој је показао новинар Еј-Би-Сија, препознала је Васиљковића као човека који ју је силовао, као и друге жене.

Васиљковића, који има и хрватско и аустралијско држављанство и који је био командант добровољачких одреда у Крајини, Хрватска тражи због сумње да је починио ратне злочине над заробљеним припадницима хрватске војске и полиције у Книну у лето 1991. године , као и ратни злочин против цивила у околини Глине.

Хрватска је захтев за изручење Аустралији упутила 2006. године, а 2007. године је аустралијски суд позитивно одлучио о хрватском захтеву.

Васиљковић се жалио, а Савезни суд за Нови Јужни Велс је 2009. године поништио одлуку о изручењу, па је у септембру те године пуштен из екстрадиционог притвора.

Хрватска се тада жалила преко астралијског Тужилаштва, па је Врховни суд 30. марта ове године прихватило жалбу и поништио пресуду Савезног суда.

После те одлуке аустралијског Врховног суда, Васиљковић је био у бекству 43 дана до хапшења у мају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво