Позив Норвешкој и Белгији да сарађују

Владе Норвешке и Белгије имају рок до 4. септембра да бившем председнику РС Радовану Караџићу доставе документа о сумњивим испорукама оружја у Тузлу, којима је прекршен ембарго УН, саопштио је Трибунал.

Хашки трибунал позвао је владе Норвешке и Белгије да до 4. септембра бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу доставе документа која су му неопходна за припрему одбране, саопштио је Трибунал.

Караџић је крајем маја затражио од влада Норвешке и Белгије да му доставе извештаје својих војних званичника при УНПРОФОР-у о сумњивим испорукама оружја у Тузлу фебруара 1995. године, којима је прекршен ембарго УН и омогућено наоружавање босанских муслимана.

Одбијајући да поступи по захтевима из Караџићевог писма, норвешка амбасада у Хагу је 12. јуна обавестила оптуженог да ће влада те земље поступати у складу са захтевом за сарадњу или наредбом Трибунала, али да у ту "категорију" не спада писмо које је Караџић упутио.

Судско веће којем преседава судија Ијан Бономи позвало је, међутим, и норвешку и белгијску владу да доставе затражена документа, и усвојило предлог тих држава да им се остави додатни рок од шест недеља, за прикупљање евентуалне документације.

Караџић је затражио и извештаје норвешког особља у БиХ који се тичу убистава великог броја цивила на пијаци Маркале у Сарајеву 5. фебруара 1994. и 28. августа 1995. године.

Бивши председник Републике Српске навео је да су одвојене истраге безбедносних служби Канаде, Британије, Данске, Шведске, Белгије, Холандије и Норвешке показале да су снаге босанских муслимана то учиниле, како би приказале да су Срби одговорни за нападе и тако издејствовале интервенцију међународне заједнице.

Бивши председник РС се пред Трибуналом брани сам, уз помоћ стручног и правног тима за одбрану.

Измењеном оптужницом Караџић се терети за геноцид и друге ратне злочине почињене у БиХ од 1992. до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво