Ганић разматра тужбу против Србије

Бивши члан ратног председништва БиХ Ејуп Ганић разматра најпогоднију форму за тужбу против Србије, поручио његов правни саветник Дамир Арнаут.

Правни саветник председавајућег Председништва БиХ Дамир Арнаут, који је уједно био и правни саветник бившем члану Председништва БиХ Ејупу Ганићу током судског процеса у Лондону, изјавио је да "Ганић разматра најпогоднију форму за тужбу против Србије".

"Ганић је пуних пет месеци провео у Лондону као талац онога што је суд окарактерисао као 'злоупотребу британског правног система у политичке сврхе'. То неминовно повлачи додатне правне последице по Србију, и од дана изрицања ове пресуде разматрају се све опције, укључујући најпогоднији форум за такву тужбу", рекао је Арнаут агенцији Бета.

Коментаришући колико износе трошкови Ганићеве одбране и на који начин ће се они финансирати, Арнаут је рекао да "тачна цифра није толико битна", али да је она "далеко испод износа од милион марака коју је пласирала СДА".

"Ганић има право на повратак малог дела трошкова од стране британске владе, а ради се на томе да остатак плати Србија", навео је Арнаут.

Ејуп Ганић је ухапшен у Лондону 1. марта ове године на основу потернице расписане у Србији којом се тражило Ганићево изручење Србији, како би му се судило "за злочине почињене над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву у мају 1992. године".

Екстрадициони суд у Лондону одбио је Ганића да изручи Србији. Дамир Арнаут је подсетио и да је Харис Силајџић 10. августа упутио писмо председнику Србије Борису Тадићу у којем тражи да се ослободи држављанин БиХ Илија Јуришић, који је у Београду осуђен на 12 година "због злочина над припаницима ЈНА у Тузли".

Силајџић је у писму навео да "споразум између БиХ и СРЈ о мирном повлачењу ЈНА никада није постигнут", и да је "Веће за ратне злочине Окружног суда у Београду Илију Јуришића прогласило кривим за 'кршење' тог наводног споразума и због тога га осудило на казну од 12 година затвора".

"Писмо упознаје Тадића о одређеним доказаним чињеницама и изражава наду да ће србијанско правосуђе на случају Јуришића показати да стварно јесте независно и непристрасно", изјавио је Арнаут.

Према његовим речима, Јуришићево је право да сатисфакцију потражи на Суду за људска права у Стразбуру, уколико апелационо веће у Београду потврди пресуду "која је заснована на непостојећем споразуму, што је признао и тужилац Милан Петровић током унакрсног испитивања у Лондону".

Арнаут је најавио да ће Силајџићев кабинет наставити и даље да интензивно пружа сву правну и логистичку помоћ Јуришићу и додао да се "у случају Ганић доказало ефективност када то радимо пред независним судовима".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво