Ганић стигао у Сарајево

Некадашњи члан председништва БиХ Ејуп Ганић стигао је у Сарајево, свега дан након што је британско правосуђе одбило захтев за изручењем Србији, која га терети за ратне злочине почињене 1992. године. Ганића на бутмирском аеродрому дочекали представници удружења ратних ветерана.

Ејуп Ганић допутовао је у Сарајево, непуна 24 часа од како је суд у Вестминстеру одбацио захтев Београда да изручи некадашњег члана ратног председништва БиХ, како би му се у Србији судило због напада на колону ЈНА у Сарајеву, 3. маја 1992. године.

Ганића, који је у Британији провео пет месеци, на аеродрому су дочекали представници Удружења ветерана рата, али и посланици из редова Странке демократске акције, због чега је прекинут рад парламента у Сарајеву.

Ганић је, по доласку у Сарајево, рекао да је у Лондону доказано какав је био карактер рата у БиХ и да се против њега водио политички монтиран процес.

"То је био један међународни правни преседан", навео је Ганић и изразио задовољство подршком грађана Федерације БиХ, коју је имао током читавог процеса који се водио пред британским правосуђем.

Ганићев правни саветник Дамир Арнаут рекао је да је британско правосуђе сугерисало Србији да да не улаже жалбу, јер ће "проћи још горе".

Портпарол Тужилаштва БиХ Селма Хећимовић потврдила је да је "Ејуп Ганић осумњичено лице и да је истрага која се води за Добровољачку улицу у току".

Координатор тима МУП-а РС за истраживање и документовање ратних злочина Симо Тушевљак рекао је да је случај "Ганић" и даље актуелан у Тужилаштву БиХ, које спроводи истрагу за злочин у Добровољачкој улици.

Одбијајући захтев Србије, судија Тимоти Воркман је рекао да постоје докази да би суђење Ганићу у Србији било "политички мотивисано".

"Нису ми достављени никакви нови докази које би могао описати као запањујуће или поуздане... Овај поступак је био покренут и вођен због политичких разлога", рекао је судија Воркман.

"Закључио сам да нема никаквог валидног оправдања за отпочињање процедуре против Ганића", рекао је Воркман и додао да су две истраге, једна коју је водио Међународни кривични суд за бившу Југославију и друга, коју је водило тужилаштво БиХ "закључиле да нема доказа за подизање оптужнице против Ганића".

Није приложен ниједан нови доказ да би се то променило, рекао је судија.

Србија има право жалбе Вишем суду, пред којим ће се водити потпуно нови поступак. Одлука о томе да ли ће жалба на пресуду лондонског суда бити уложена биће донета ускоро, изјавио је за РТС тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво