Притвор за Боројевића и сараднике

Директору Института за онкологију и радиологију Србије Ненаду Боројевићу и његовим сарадницима одређен притвор до месец дана. Боројевић и још седам особа ухапшени због малверзацијa са цитостатицима за децу.

Истражни судија Суда за организовани криминал донео је решење о истрази против директора Института за онкологију и радиологију Ненада Боројевића, троје лекара тог Института и четири представника фармацеутских компанија.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је за РТС да је притвор до месец дана одређен свима осим продукт менаџеру Компаније "Астра Зенека" Ани Матовић.

Саветник директора Клинике за медикалну онкологију Института Иван Попов и представник фармацеутске компаније "Мерк", Рене Кауц нису саслушани и против њих није донето решење о спровођењу истраге.

Бранилац Ненада Боројевића адвокат Страхиња Кастратовић рекао је да је његов клијент изјавио да није крив, као и да није био психолошки способан да изнесе одбрану.

"Око набавке лекова он нема никакве везе. То ради један лекар који је задужен за тај проблем опреме и лекова, а постоји и стална комисија института", рекао је Кастратовић.

Иако се у јавности спекулише о могућем сведоку сараднику, стручњаци кажу да се може очекивати да у тако сложеном предмету тужилаштво има инсајдера.

Из извора блиских истрази РТС сазнаје да поједини ухапшени имају имовину велике вредности која ће бити предмет финансијске истраге.

У полицијској акцији "краба", ухапшено је осам особа, међу којима су представници Института за онкологију и радиологију у Београду, као и представници четири угледне фармацеутске куће.

Осумњичени се терете да су у периоду од марта 2007. до краја прошле године незаконито спроводили поступак јавних набавки, унапред договарајући и одређујући фармацеутске произвођачке компаније, које ће добити посао испоруке за поједине врсте цитостатика са такозване "Б" и "Ц" листе за Институт за онкологију и радиологију Србије и утицали на повећану потрошњу цитостатика одређених фармацеутских кућа.

Како је наведено у саопштењу тужилаштва, ради се о компанијама "Рош", "Мерк", "Астра Зенека", "Актавис", "Санофи Авентис" и "Фармасвис", којима су унапред саопштавани подаци о потрошњи цитостатика, планираним поступцима јавних набавки, достављане информације неопходне за сачињавање најповољније понуде, а потом доношене одлуке и закључивани уговори о куповини цитотоксичних препарата.

Осумњичени из Института за онкологију и радиологију Србије су на име тога од поменутих компанија примали поклоне и то у виду готовог новца, а на њихово име су уплаћивани и одговарајући новчани износи по основу наводних ауторских хонорара, истиче се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво