Затражен притвор за Боројевића

Против директора Института за онкологију и радиологију Ненада Боројевића и још шесторо осумњичених за корупцију, Тужилаштво за организовани криминал предложило спровођење истраге и одређивање притвора.

Тужилац за оганизовани криминал Миљко Радисављевић предрожило је да се против свих осумњичених за корупцију, који су ухапшени у полицијској акцији "краба", спроведе истрага и да им се одреди притвор.

У полицијској акцији ухапшено је осам представника Института за онкологију и радиологију у Београду, међу којима је и директор Ненад Боројевић, као и представници четири угледне фармацеутске куће.

Тужилаштво је саопштило да су истражном судији, у оквиру 48-часовног полицијског задржавања, на саслушање данас приведени, поред Бројевића, и начелник Одељења педијатријске онкологије Зоран Бекић, директор институтске апотеке Ивана Поповић, помоћник директора за здравствену делатност Зоран Томашевић, генерални директор фармацеутске компаније "Рош" Војислав Петровић, директор онколошког сектора компаније "Фармасвис" Андреј Соретић, шеф пословне јединице фармацеутске комапније "Астра Зенека" Предраг Маринковић и продукт менаџер те комапније Ана Матовић.

Тужилаштво је, као се наводи, поднело захтев за спровођење истраге против научног саветника за клиничку онкологију и саветника директора Клинике за медикалну онкологију Института Ивана Попова и представника фармацеутске компаније "Мерк" Ренеа Каутза.

Сви осумњичени су, наводи тужилаштво, у периоду од марта 2007. до краја прошле године незаконито спроводили поступак јавних набавки, унапред договарајући и одређујући фармацеутске произвођачке компаније које ће добити посао испоруке за поједине врсте цитостатика са такозване "Б" и "Ц" листе за Институт за онкологију и радиологију Србије, и утицали на повећану потрошњу цитостатика одређених фармацеутских кућа.

Како је наведено, ради се о компанијама "Рош", "Мерк", "Астра Зенека", "Актавис", "Санофи Авентис" и "Фармасвис", којима су унапред саопштавани подаци о потрошњи цитостатика, планираним поступцима јавних набавки, достављане информације неопходне за сачињавање најповољније понуде, а потом доношене одлуке и закључивани уговори о куповини цитотоксичних препарата.

Осумњичени из Института за онкологију и радиологију Србије су на име тога од поменутих компанија примали поклоне и то у виду готовог новца, а поред тога на њихово име су уплаћивани и одговарајући новчани износи по основу наводних ауторских хонорара.

Покренут инспекцијски надзор

Министар здравља Томица Милосављевић изјавио је да је Министарство здравља покренуло инспекцијски надзор у Институту за онкологију и радиологију Србије.

Покренута је и ванреднa провера квалитета стручног рада у тој установи.

Милосављевић је рекао да је начињен списак надзорника које предлаже Комора лекара Србије, а да Министарство на то даје сагласност.

Фармацеутска компанија "Астра зенека", чији су менаџери ухапшени под сумњом да су повезани са афером подмићивања лекара Института за онкологију, саопштила је да поштује законе и етичке кодексе и да је спремна на пуну сарадњу у истрази.

"Астра зенека" послује у складу са свим законима и регулативама, укључујући и однос према здравственим радницима и промоцији лекова, наводи се у саопштењу.

Фармацеутска кућа је нагласила да је у потпуности спремна на сарадњу у истрази која је у току и да ће се додатно ангажовати на прикупљању информација које могу допринети расветљавању случаја.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво