Ослобођено шесторо анархиста

Шесторо београдских анархиста ослобођено оптужбе да су изазвали општу опасност бацањем молотовљевог коктела на Амбасаду Грчке у Београду. Основ за ослобађајућу пресуду законски, а не политички, рекао судија Драгомир Герасимовић.

Виши суд у Београду ослободио је групу од шесторо анархиста оптужбе да су изазвали општу опасност бацањем молотовљевог коктела на Амбасаду Грчке у Београду 2009. године.

Анархисти су првобитно били оптужени за међународни тероризам, а штета коју су изазвали на грчкој Амбасади процењена је на 18 евра.

Председавајући судског већа Драгомир Герасимовић, на изрицању ослобађајуће пресуде, рекао је да није доказано да су анархисти починили дело које им се ставља на терет.

"Основ за ослобађајућу пресуду је законски, а не политички, нити Хамурабијев. Није доказано да су оптужени извршили кривично дело које им се ставља на терет", рекао је судија Драгомир Герасимовић.

Вођа групе анархиста Ратибор Тривунац рекао је новинарима да је изненађен таквом пресудом и додао да би у сваком случају осуђујућа пресуда била на жалбеном суду или у Стразбуру.

Тривунац и Тадеј Курепа су, по изрицању пресуде, рекли да ће тужити државу због шест месеци које је група провела у притвору без икаквог основа, што је и доказано пресудом.

Сви оптужени, који су означени као припадници Анархосиндикалистичке иницијативе, негирали су да су терористи, наводећи да нису имали намере да науде Грчкој, нити амбасади те државе у Београду, већ да су желели да изразе солидарност са грчким студентом Тодоросом Илиопулосом који је у затвору штрајковао глађу.

Анархисти су окривљени да су исписивањем графита и бацањем "молотовљевих" коктела на зграду Амбасаде Грчке, у ноћи између 24. и 25. августа прошле године, изазвали општу опасност. Због тога су шест месеци провели у притвору.

Београдски анархисти Ратибор Тривунац (28), Тадеј Курепа (25), Иван Вуловић (25), Сања Дојкић (20), Иван Савић (26) и Никола Митровић (30) били су оптужени за међународни тероризам, али је Више тужилаштво преквалификовало оптужницу, којом им је на терет стављено изазивање опште опасности.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво