Потврђене пресуде "Шкорпионима"

Апелациони суд у Београду потврдио казне тројици бивших припадника јединице "Шкорпиони" за ратни злочин у Подујеву 1999. године, док је за четвртог окривљеног предмет враћен на поновно суђење.

Тројици некадашњих припадника јединице МУП-а Србије "Шкорпиони" потврђене казне за ратни злочин у Подујеву, на Косову 1999. године, док је за четвртог окривљеног предмет враћен на поновно суђење.

Веће за ратне злочине Апелационог суда, којим је председавао судија Синиша Важић потврдило је пресуду некадашњег Посебног одељења Окружног суда којом су Драган Медић и Драган Боројевић осуђени на 20 година, а Миодраг Шолаја на 15 година затвора.

Пресуда Жељку Ђукићу који је био осуђен на 20 година, укинута је, предмет је враћен на поновно суђење, а Ђукићу је продужен притвор.

Жељко Ђукић, Драган Медић, Драган Боројевић и Миодраг Шолаја осуђени су у јуну прошле године због ратног злочина над цивилима у Подујеву 28. марта 1999. године.

Они су, према пресуди, по доласку у то место и размештању јединице по кућама, у дворишту куће породице Гаши испалили више хитаца у групу од 19 жена и деце, житеља Подујева албанске националности и убили 14 особа, међу којима седморо деце.

Медић и Боројевић на по 20 година затвора 

С тешким ранама је преживело петоро деце из породице Богујевци која су сведочцила на суђењу - Саранда, која је тада имала 14 година, Фатос (13), Јехона (11), деветогодишња Лирије и шестогодишњи Генц.

Команда МУП-а у Подујеву је одмах пошто је сазнала за злочин, вратила припаднике јединице "Шкорпиони" са Косова и Метохије.

Апелациони суд је закључио да је првостепени суд правилно и потпуно утврдио чињенично стање и применио кривични закон и правилно, имајући у виду тежину дела, осудио Медића и Боројевића на максималне казне од по 20 година затвора.

Окривљени Шолаја који је у време извршења кривичног дела био млађи пунолетник осуђен је на 15 година.

Апелациони суд је утврдио да је у односу на Ђукића првостепени суд повредио поступак јер је пресуда заснована само на исказу заштићеног сведока, што је супротно одредбама Законика о кривичном поступку.

Веће за ратне злочине Окружног суда у Београду изрекло је пресуду припадницима јединице "Шкориони" 18. јуна 2009.

Током суђења четворици припадника "Шкорпиона" саслушано је 29 сведока, међу њима заштићени сведок под псеудонимом П1 и седам оштећених. Обављено је и вештачење Миодрага Шолаје јер је у време извршења злочина био млађа пунолетна особа.

За злочин у Подујеву припадник те јединице Саша Цвјетан је 2005. године правоснажно осуђен на 20 година затвора.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 15. јун 2010, 13:45) - anonymous [нерегистровани]

zgrada

svetski odradjena arhitektura zgrade, svaka cast