Робертс: Убиства, пљачкање и уништавање српске имовине организовани

"Убиства људи, пљачкање и уништавање српске имовине након "Олује" били су организовани," изјавио је бивши портпарол УН Алун Робертс, сведок на хашком суђењу тројици бивших хрватских генерала - Анту Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу.

Робертс је у свом исказу за прекомерно гађање Книна и злочине у околини тог града након "Олује" оптужио хрватске војне снаге, истакавши да је у паљби 4. и 5. августа 1995. године оштећено 200 цивилних објеката, као и да није било ограничено на локације које су користиле војне и цивилне власти Крајине.

Хрватске власти, односно оптужени генерал Чермак, ограничиле су кретање припадницима УН само на центар Книна како би се сакриле размере гађања, истакао је Робертс.

Робертс претпоставља да је разлог за то био да се остатак града очисти, поправе прозори и излози и прикрију размере артиљеријског бомбардовања и закључује да је то било организовано.

Приликом обиласка бившег сектора Југ у августу 1995, тадашњи портпарол УН је са другим припадницима УН видео паљевине и пљачкање широких размена, оценивши то као редовну појаву, као и убијање цивила, најчешће старијих лица.

Он је 25. августа био у запаљеном селу Грубори код Книна које је било само једно од места у којима су припадници хрватских снага палили куће, истичући да су припадници УН у селима која су била спаљена увек виђали припаднике Хрватске војске и Специјалне полиције.

На основу тога је закључио да нико није покушао да заустави таква дешавања и да је пре била реч о тенденцији етничког чишћења, него о изолованим инцидентима и појединачним криминалним делима.

У Груборима је видио запаљене штале и куће, а преживело шесторо мештана рекло му је да су неки чланови њихових породица изгорели у спаљеним кућама, након чега су га одвели на места гђе је фотографисао убијене цивиле, додаје Робертс.

Закључио је да је на њих пуцано из непосредне близине, а један старац убијен је у кревету.

Роберт је говорио и како му је Готовина претио због тога што је, наводно, заједно са другим припадницима УН штитио српске ратне злочинце скривене међу цивилима.

Готовина му је тада претио смрћу и викао да је агент и провокатор.

У судске акте уведени су и неки новинарски извештаји о "Олуји" међу којима и онај о убиствима у селу Вариводе код Книна, тадашње репортерке "Си-Ен-Ена" (CNN) Кристијане Аманпур.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво