Нове оптужбе на рачун Ганића

Ратни члан Председништва БиХ Ејуп Ганић одговоран и за злочине почињене над Хрватима у долини Неретве и средњој Босни, тврди председник Хрватског удружења логораша Мирко Зеленика.

Председник Хрватског удружења логораша Мирко Зеленика изјавио је да је ратни члан Председништва БиХ Ејуп Ганић одговоран и за злочине почињене над Хрватима у долини Неретве и средњој Босни.

Будући да питање одговорности чланова ратног Председништва БиХ није процесуирано у Хагу, задовољан сам ако се буде процесуирало у Србији, јер Тужилаштво БиХ никад то неће урадити због односа у БиХ", рекао је Зеленика.

Мирко Зеленика је додао да га радује чињеница да Тужилаштво Србије припрема оптужницу против Ганића за злочине почињене у Добровољачкој улици.

"Ејуп Ганић, као члан ратног Председништва, одговоран је за планирање, организовање и наређивање ратних злочина над Хрватима у БиХ, што се у овом случају уопште не спомиње", истакао је Зеленика.

Он је оценио да Ганићеве изјаве од 3. јануара 1994. године, које је дао агенцији Ројтерс, а које се односе на нападе Армије БиХ у средњој Босни и Лашванској долини, потврђују његову одговорност.

Зеленика је изјавио да је Ганић тада рекао: "Ми смо понудили ХВО опцију да се извуку, а ако неће, ми ћемо то учинити милом или силом".

"Та његова претња није остварена 100 одсто, али јесте 90 одсто, јер је Армија БиХ, 90 одсто етнички очистила простор средње Босне", нагласио је Зеленика.

Повезаност са јединицом "Зулфикар"

Зеленика је оптужио Ганића и за акцију "Неретва 93" и додао да је време да се испита повезаност Ганића и осталих бивших чланова Председништва БиХ са активностима специјалне јединице "Зулфикар" у тој акцији, приликом које су почињени стравични злочини над Хрватима.

"Акцију "Неретва 93." планирао је војно-политички врх муслиманске стране, а циљ је било заузимање долине Неретве. У оквиру те акције направљено је на десетине логора и протерано на хиљаде Хрвата", навео је Зеленика.

Он је додао да је командант јединице "Зулфикар", која носи пуни назив Специјални одред за посебне намене при штабу Врховне команде, имао дневну везу са Председништвом БиХ, па тако и са Ганићем, извештавао их о акцијама у долини Неретве.

"Ја сам један од хиљаде жртава ове акције, у којој је од Бугојна до Мостара створено на десетине логора, где је 4. 500 Хрвата било заробљено", рекао је Зеленика. Он је додао да је јединица "Зулфикар" великим делом одговорна за злочине у селима попут Трусине и Грабовице.

Команданта јединице "Зулфикар" - Зулфикара Алишпагу званог Зука, Агенција за истраге и заштиту (СИПА) недавно је ухапсила по налогу Тужилаштва БиХ, због сумње да је починио ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника у хрватском селу Трусини, код Коњица.

Терети се да, као надређена особа са стварном и ефективном контролом над припадницима јединице "Зулфикар", иако је знао да су њему подређени припадници те јединице починили злочин, није предузео нужне и разумне мере да они буду кажњени.

Зеленика је додао да је и садашњи члан Председништва БиХ Харис Силајџић имао везу са логорима у којима су се налазили Хрвати, преноси Фонет.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво