Читај ми!

Београд, бивши градски секретар негирао оптужбе за злоупотребе у легализацији јавног земљишта

Бивши секретар Секретаријата за послове легализације објеката у Градској управи града Београда Н. С., на саслушању у посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, негирао је да је починио злоупотребе у вези са легализацијом земљишта у јавној својини.

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду донело је наредбу о спровођењу истраге против бившег секретара Секретаријата за послове легализације објеката у Градској управи града Београда Н. С. (39) и још двојице осумњичених за злоупотребе у вези са легализацијом земљишта у јавној својини.

Истом наредбом, Н. С. и још троје осумњичених терете се и за очигледно несавесно поступање у вршењу службе.

Н. С. је на саслушању у присуству свог браниоца негирао извршење оба кривична дела и детаљно изнео своју одбрану.

Саслушан је и В. К, који је такође негирао извршење кривичног дела и дао детаљан исказ. 

Осумњичени В. О. изостанак са данашњег саслушања је оправдао здравственим разлозима и биће испитан у другој половини октобра.

Због кривичног дела Злоупотреба службеног положаја истрагом су обухваћени Н. С. и запослени у геодетској организацији "Југопројект" В. К. (65), док се директор привредног друштва "Борпромет" В. О. (56) терети за подстрекавање на извршење тог кривичног дела.

Сумња се да су од 2015. године до 19. децембра 2020. године у Београду, Н. С. и В. К. искоришћавањем службеног положаја и прекорачењем граница службеног овлашћења за "Борпромет" прибавили имовинску корист у износу од преко 1,5 милиона динара.

В. О. се сумњичи да је с умишљајем подстрекао В. К. да злоупотреби јавна овлашћења у обављању геодетских радова, тако што је лажно приказао у Катастарско-топографском плану од октобра 2015. године, постојање и позицију шест објеката који су предмет захтева за легализацију "Борпромет" пред Секретаријатом за послове легализације, и налазе се у Улици Господара Вучића, а које је означио као дрвене шупе.

Поменути објекти нису видљиви на сателитском снимку територије Србије из 2015. године, нити су за њих прибављени, нити од Секретаријата тражени докази да су испуњени услови за озакоњење сходно Закону о озакоњењу објеката.

Н. С. је, како се наводи, 25. априла 2017. године дао мишљење да ти објекти испуњавају услове за озакоњење. 

В. О. је тако 9. децембра 2020. године стекао право својине на земљишту испод објеката за које је захтевао легализацију, иако они нису били у његовом власништву, нити је исте држао.

На тај начин је за ПД "Борпромет" прибављена корист у виду стицања права својине над земљиштем које је у овој процедури проглашено за грађевинско земљиште испод лажно приказаних објеката у поменутом захтеву за легализацију.

ПД "Борпромет" је већ даље прометовао поменуто поменуто земљиште, саопштило је тужилаштво.

Саслушање осталих осумњичених због кривичног дела несавестан рад у служби заказано је за другу половину октобра.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво