Читај ми!

Мирољубу Јевтићу укинута пресуда због примања мита, наложено поновно суђење

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је бивши директор ЈП "Инфрастуктуре железнице" Мирољуб Јевтић због примања мита од 10.000 евра, био осуђен на годину дана затвора.

Другостепени суд је усвајањем жалби бранилаца окривљеног, укинуо првостепену пресуду и вратио Посебном одељењу за организовани криминал Вишег суда у Београду на поновно одлучивање, наводи се у одлуци објављеној на сајту Апелационог суда.

Јевтић се терети да је неосновано и непотребно ангажовао адвокате на пословима експропријације земљишта на трасама брзих пруга, који су део уплаћеног новца од ЈП "Инфраструктура железнице" по основу фактурисаних услуга у вишемилионским износима, као мито, преко посредника, предавали Јевтићу.

Међутим, по налажењу Апелационог суда првостепена пресуда је морала бити укинута јер је заснована на битној повреди одредаба кривичног поступка.

Тај суд је наложио првостепеном суду да отклони битну повреду кривичног поступка на које му је указано решењем, те да цени да ли записници о вештачењу мобилних телефона привремено одузетих од осталих окривљених Јевтића, В.К., Д.Б., З.С. Према начину прибављања представљају законите доказе на којима се може засновати судска одлука.

Како се наводи у одлуци да је у конкретном случају утврђиван меморијски садржај мобилних телефона и СИМ картица, било неопходно наредити претресање мобилних телефона уз строго поштовање претпоставки за претрес и поступка претресања, те имати увид у наводе жалби жалбе Јавног тужиоца изјављене због одлуке о кривичној санкцији и мери безбедности, као и жалбе окривљеног изјављене због погрешно и непотпуно утврђеног чињеницног стања, које Апелациони суд није посебно разматрао с обзиром на разлоге укидања првостепене пресуде, након чега ће бити у могућности да донесе правилну и закониту одлуку, за коју ће дати јасне, довољне, уверљиве, непротивречне и аргументоване разлоге.

Јетвић је на почетку суђења негирао оптужбе за примање мита.

Према споразуму који је у мају закључио са тужилаштвом, због кривичног дела давање мита, члану Надзорног одбора Привредног друштва "Ратко Митровић" из Новог Сада, Д.Б. изречена је казна од 11 месеци затвора.

Адвокатима из Новог Сада В.К. и З.С. оптуженим за помагање у давању мита изречене су условне осуде од годину дана затвора с роком провере од две године.

Јевтићу је у току и суђење у поступку у којем се заједно са бившим државним секретаром, сада помоћником министра Миодрагом Поледицом и још четири оптужена терети за злоупотребе са јавним набавкама у вези са реконструкцијама железничке пруге на Панчевачком мосту.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво