Читај ми!

Настављено суђење Дијани Хркаловић, Миленковић изнео одбрану

У Специјалном суду у Београду изношењем одбране другооптуженог Дејана Миленковића настављено је суђење бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић поводом оптужби да је искоришћавањем свог положаја у МУП-у кочила истраге и процесуирање криминалаца, а са њом су на оптуженичкпј клупи још двојица бивших полицајаца.

Своју одбрану је на суђењу детаљно изнео бивши начелник Службе за специјалне истражне методе Дејан Миленковић. Он је негирао извршење кривичних дела која му се стављају на терет наводећи да је свој посао обављао по закону.

Миленковић је говорећи о наводима из оптужнице рекао да је његова служба обрадила податке са телефона тада ухапшених Вељка Беливука и Марка Миљковића и на три ДВД-а доставила садржај УКП-у.

Навео је да је након тога стигло више ургенција бивше јавне тужитељке Наташе Кривокапић, која је тражила да се поменути материјал достави, о чему је он обавестио тадашњу државну секретарку МУП-а Хркаловић, која му је неколико сати након његовог позива рекла да пренесе тужитељки да се обрати тадашњем министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу.

Навео је и да је знао да су убијени адвокат Драгослав Огњановић и такође покојни Драгослав Милорадовић били предмет обраде оперативне групе "Мангуста", те да је снимљен њихов разговор у једном локалу, као и да се у том разговору помиње интимни садржај о Хркаловићевој.

Миленковић је више пута данас рекао да се у току његове каријере никад интимни садржај није из аудио-снимка стављао у папирни метеријал, односно у транскрипте, јер то није био предмет обраде.

Бранилац Хркаловићеве адвокат Владимир Ђукановић је након испитивања Миленковића од суда затражио да се из доказа изузме Миленковићев исказ из полиције сматрајући да је тај доказ прибављен на незаконит начин, јер је Миленковић позван у полицију да да изјаву у својству грађанина, али су му онда рекли да је написана кривична пријава против њега.

Осим тога, том разговору није присуствовао Миленковићев адвокат.

Суд одбио да укине кућни притвор Хркаловићевој

На крају суђења Ђукановић је од суда затражио да се Хркаловићевој кућни притвор замени блажом мером забране напуштања боравишта, чему се поступајући тужилац успротивио.

На претходном претресу Хркаловићева је детаљно изнела своју одбрану и негирала да познаје вођу организоване криминалне групе Вељка Беливука, као и да има везе са убиством Властимира Милошевића, 30. јануара 2017. године у центру Београда.

Она је, такође, негирала наводе да је наложила начелнику новосадске полиције да Дарка Елеза стави под оперативну одбрану како би га заштитила да не могу друге полицијске управе да га надзиру.

Трећеоптужени у овом предмету је бивши начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић.

Адвокат Ђукановић је на претходном претресу суду предложио саслушање тадашњег министра унитрашњих послова Небојшу Стефановића као сведока, као и бивше Више јавне тужилтељке Наташе Кривокапић и бившег директора полиције Владимира Ребића.

Суд је Дијани Хркаловић 31. марта одредио меру кућног притвора уз електронски надзор, као замену за притвор у којем је била од краја децембра.

Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловић се терети за два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године.

Хркаловићева се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевића 30. јануара 2017. у Београду.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе "Принципи", а међу којима је пет тешких убистава, док се за још два воде истраге.

Хркаловићева се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа кривичних дела која је тамо починио.

Оптужним предлогом Хркаловићева се терети да је Шушњићу након подношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против Елеза, тражила да се Елез стави на мере тајног надзора.

На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере попут тајне пратње.

Све наводе кривичних пријава против ње Хркаловићева је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

Шушњић се, такође, терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво