Читај ми!

Заплењене антиквитетне књиге и златници на прелазу Хоргош

Цариници су у сарадњи са полицијом 19. и 20. јануара 2022. године на граничном прелазу Хоргош открили покушаје непријављеног преноса антиквитетних књига и златника преко границе.

Када су цариници 19. јануара на улазу прелаза Хоргош за детаљну контролу издвојили голф домаћих регистарских ознака, свакако се нису надали да ће у том аутомобилу затећи праву малу антиквитетну библиотеку, саопштила је Царина.

На питање цариника да ли има нешто да пријави, 53-годишњи становник Кањиже је одговорио одрично, али је током детаљне контроле утврђено да то није тачно.

Цариници су у путној торби која се налазила одмах иза возачевог седишта пронашли 9 старих католичких црквених књига од којих најстарија датира из 16. века.

Када путници преко границе са собом носе вредне предмете који могу представљати културно благо - неопходно је да их без изузетка пријаве, што поменути путник није учинио.

Због специфичности колекције није било могуће утврдити вредност на лицу места, па ће она накнадно бити утврђена у Републичком заводу за заштиту споменика културе.

Дан након тога, 20. јануара 2022. године, на истом прелазу, цариници су личној торбици чешког држављанина пронашли 7 непријављених златника.

Он је управљао шкодом октавијом чешких регистарских ознака путујући ка Београду у друштву двоје сапутника. Сви путници су на прелазу изјавили да немају ништа да пријаве, након чега је уследила детаљна контрола.

Када су златници откривени, путник је рекао да се бави куповином злата и сребра, па је случајно део златника заборавио у торбици.

Подсећамо путнике да је најсигурније да пријаве све драгоцености које носе са собом и тако спрече могућност да им оне буду привремено или трајно одузете.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво