Читај ми!

Мирослав Алексић се на припремном рочишту изјаснио да није крив

Припремно рочиште пред суђење власнику школе глуме Мирославу Алексићу, оптуженом за силовање и полно узниравање седам полазница те школе, почело је пред Вишим судом у Београду. Алексић се на рочишту, које је било затворено за јавност, кратко изјаснио да није крив, а детаљну одбрану изнеће накнадно на суђењу, које би требало да буде јавно.

Рочиште је трајало скоро три сата и биће настављено 15. новембра.

Одбрана је тражила саслушање више десетина глумаца и режисера, чему су се успротивили пуномоћници оштећених глумица, сматрајући да се на тај начин одуговлачи поступак.

Они нису открили идентитете предложених сведока из света филма, јер је поступак у овој фази још затворен за јавност.

Према речима једног од пуномоћника оштећених глумица, адвоката, Боривоја Боровића, ови сведоци су се током истраге појављивали на телевизијама са националном фреквенцијом и сугерисали како треба да се води поступак, коментарисали доказе и фотографије, чиме су све време ометали поступак.

Сматра да они не могу да буду непристрасни сведоци пред судом и да су својим јавним коментарисањем починили кривично дело ометање правде.

"Предложене фотографије сада су на тај начин контаминиране као доказ и не могу бити коришћене – зато је поступак потпуно упропашћен у тој фази", рекао је Боровић.

Напоменуо је да мисли да је великим бројем предложених сведока, глумаца и режисера, одбрана покушала да затрпа суд доказима да би се одуговлачио поступак.

"Довољно је било да се позове један сведок, а не 15 глумаца да се каже како је Алексић водио те часове глуме", нагласио је пуномоћник.

Пренео је да су заступници оштећених глумица тражили да се на суђење позову вештаци неуропсихијатри и психолози не само за оштећене, већ и за окривљеног Алексића.

Претходно је председник судског већа судија Зоран Божовић одбио предлог пуномоћника глумица Југослава Тинтора за његово самоизузеће, јер је већ раније одлучивао о продужењу притвора Алексићу, а што би како сматра адвокат, могао да буде разлог да се касније укине пресуда, који би донело његово веће.

Са друге стране, одбрана Алексића сматра да је апсурдна ситуација да уместо да одбрана тражи изузеће, то чине пуномоћници оштећених.

"Да сматрамо да је то процесна препрека тражили бисмо изузеће раније", рекао је Алексићев бранилац Зоран Јаковљевић.

Након рочишта Тинтор је рекао новинарима да је њему "вест дана" то што се судија Божовић није самоизузео из предмета, иако му је уручена поменута одлука ВКС, и иако је свестан чињенице да је одлучивао у овом предмету и продужио притвор Алексићу.

"То у смислу одлуке ВКС и актуелне судске праксе, у процесном смислу, судију Божовића чини проблематичним да води овај поступак. То отвара питање да ли ће читав доказни поступак који буде текао и докази који буду били изведени, потенцијално бити оспорени у поступку поводом захтева за заштиту законитости једног дана", навео је Тинтор.

Указао је да Виши суд има 30 судија или 40 судија, као и да сам окривљени Алексић има право на независан и непристрасан суд.

"То је право окривљеног и мислим да би поступак могао да тече текао законито, то право треба да буде омогућено и окривљеном и свима нама", наглаисо је Тинтор.

Мирослав Алексић је у суд стигао у пратњи свог адвокта Зорана Јаковљевића који је новинарима поручио "побеђујемо".

Припремно рочиште требало је да се одржи 1. октобра, али је одложено због изостанка Алексићевог браниоца Зорана Јаковљевића

На припреном рочишту се утврђује који ће се докази изводити током суђења. Суђење ће бити заказано по завршетку припремног рочишта, које је заказано и за сутра.

Суђење би требало да буде јавно, осим ако учесници поступка не затраже да суд искључи јавности због заштите приватности оштећених девојака.

Алексић је суд дошао из кућног притвора који му је недавно одређен након што му је укинут притвор у којем је био скоро девет месеци.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Београду Алексић се терети за извршење два продужена кривична дела силовања, два кривична дела силовања, једно продужено кривично дело недозвољених полних радњи и четири кривична дела дела недозвољених полних радњи, на штету седам девојака.

Њега је прва пријавила глумица Милена Радуловић, а убрзо су се оптужбама против њега придружиле и друге девојке.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво