Читај ми!

Укинут притвор Едину Врању

Некадашњем начелнику Сектора за организовани криминал Министарства унутрашњих послова Федерације БиХ, Едину Врању, укинут је притвор одлуком Апелационог суда у Београду, уз сагласност Тужилаштва за ратне злочине Србије, које га терети за ратни злочин против ратних заробљеника на подручју Горажда, од јануара 1993. до октобра 1994. године.

Апелациони суд је у понедељак уважио жалбу његовог браниоца и преиначио решење којим му је био продужен притвор, тако што му је притвор укинуо и наложио да се одмах пусти на слободу, рекла је за Танјуг портпарол суда Мирјана Пиљић.

Суд је имао у виду поднесак Тужилаштва за ратне злочине Србије од 15. октобра у којем је наведено да у овом тренутнку није било потребе за продужење притвора према окривљеном након подизања оптужнице.

Такође је указало да је обавестило суд да након правоснажности оптужнице намерава да предложи уступање кривичног гоњења у овом предмету Босни и Херцеговини.

Поред тога, тужилаштво је навело да је сагласно да се Врањ у даљем току поступка брани са слободе, навела је Пиљић.

Апелациони суд је, како је додала, такође усвојио жалбу Врањовог браниоца, у којој указује да је центар животних активности његовог брањеника усмерен искључиво на БиХ, што, према ставу овог суда само по себи не може да представља разлог за продужење притвора због опасности од бекства, док из списа предмета нема околности које потврђују постојање околности за опасност од бекства, а та околност мора бити реална.

Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло је 13. октобра оптужницу против Врања због сумње да је извршио кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника на подручју Горажда, од јануара 1993. до октобра 1994. године.

Врањ је 12. септембра ухапшен на граничном прелазу Увац између Србије и БиХ, на основу полицијске потернице због сумње да је извршио ратни злочин.

Српско тужилаштво је најавило да ће на основу прописа којима се регулише регионална сарадња између Србије и Босне и Херцеговине, Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима и Уговора између Србије и БИХ о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима, поднети предлог Одељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду за уступање кривичног гоњења у овом предмету органима БИХ.

Врањ је после рата у БиХ био начелник Сектора криминалистичке полиције у Федералној управи полиције и начелник Одељења за организовани криминал.

Управу полиције Федерације БиХ напустио је 2016, када је, према писању медија, постао директор приватне агенције за безбедност, пренели су медији.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво