Читај ми!

Специјални суд тражи одговор полиције да ли може да брине о вођама ОВK на условној слободи

Специјални суд у Хагу за злочине припадника бивше ОВK, затражио је од косовске полиције да достави информације о својим овлашћењима и капацитетима, између осталог, за спровођење услова који се односе на могуће привремено пуштање на слободу Kадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Kраснићија.

Судија за претходни поступак Николас Гију наложио је косовској полицији да детаљне информације достави у року од две недеље, преносе приштински медији.

"Судија за претходни поступак налаже косовској полицији, да пружи информације у вези са: овлашћењима и способностима косовске полиције да ограничи кретање појединаца који су условно отпуштени, надгледа и ограничава комуникације такве особе, управља кућним притвором и примењује услове који су вези са условним отпустом и претходне случајеве примене ових услова на условно отпуштене затворенике оптужене за тешка кривична дела", наводи се у захтеву Гијуа.

Kосовска полиција такође може да пружи све додатне информације које се могу сматрати релевантним у погледу извршења условног отпуштања.

"Kосовска полиција би требало да контактира било које друго одељење или орган на KиМ ако је потребно ради пружања неопходних информација", стоји у наредби коју је издао Гију.

Апелациони суд при Специјалном суду је делимично усвојило жалбе Kадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Kраснићија на одлуке судије за претходни поступак о преиспитивању њиховог притвора. 

Приштински медији преносе да је прошле недеље, косовска полиција изразила спремност да изврши налоге Специјалног суда, ако то буде потребно.

"Kосовска полиција је посвећена испуњавању свих законских обавеза према свом мандату и има све капацитете да испуни све дужности и одговорности, према захтеву тужилаштва, суда или специјализованих већа", наводи се у одговору полиције.

Весељи, Kраснићи и Сељими ухапшени су у новембру прошле године и оптужени за ратне злочине на KиМ. Са њима, на истој оптужници, и у притвору је и Хашим Тачи.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво