Читај ми!

Суђење Гуцатију и Харадинају: Тужилац упозорава на опасност од ометања поступка

Бивши лидери Организације ветерана тзв. ОВК Хисни Гуцати и Насим Харадинај, после уводног излагања тужиоца пред Специјализованим већима Косова у Хагу, још једном су се изјаснили да нису криви за оптужбе које им се стављају на терет. Тужилац је упозорио да понашање оптужених "јасно показује мотив за ометање поступка".

Гуцати и Харадинај оптужени су за ометање рада тужилаштва и застрашивање сведока, јер су неовлашћено открили заштићене информације укључујући и податке о потенцијалним сведоцима, који су се налазили у овим досијеима, а које је Удружењу доставила непозната oсоба.

Пре него што се изјаснио о кривици, Гуцати је тражио време да прочита своју биографију, али је његов захтев одбијен.

"Недужан сам, немам никакве везе са тачкама оптужнице", рекао је Гуцати, преноси Ројтерс.

Са друге стране, Насим Харадинај је рекао специјалном тужиоцу да је чуо оптужницу, али да је не разуме. 

У свом уводном излагању, тужилац је рекао да понашање оптужених "јасно показује мотив за ометање поступка".

Тужилац је истакао да су Гуцати и Харадинај, који се терете за изношење у јавности хиљаде страница тајних докумената Специјализованог тужилаштва, између априла и септембра 2020. године за сведоке који сарадују са Специјалним тужилаштвом, навели да су у питању "лажови, сарадници и издајници".

"Ово понашање јасно показује њихову мотивацију да ометају и оштете поступке Специјализованих већа", навео је тужилац.

Према његовим речима, оптужени су охрабривали друге да шире поверљиве и нејавне информације и предузимали друге радње у циљу ометања рада Специјалног суда.

"Ове поверљиве информације укључивале су документе означене као поверљиве, имена и личне податке стотина заштићених сведока", рекао је тужилац.

Суђење се наставља 18. октобра саслушањем првог сведока.

Према проценама суда, суђење би могло да се заврши 17. децембра ове године.

Три сведока и четири дана за саслушање

Током суђења тужилаштво планира да позове три сведока и имаће четири дана за њихово саслушање, које би требало да се оконча до 9. новембра, након чега ће одбрана позвати своје сведоке, односно представити своје доказе.

Гуцати и Харадинај су ухапшени у Приштини 25. септембра 2020. и истог дана су пребачени у притворски објекат у Хагу.

Они се потврђеном оптужницом терете за четири кривична дела - ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

У оптужници се наводи да су они најкасније од 7. до 25. септембра 2020. године на три конференције за новинаре, као и путем изјава на друштвеним мрежама и скуповима које су преносили медији, неовлашћено открили заштићене информације укључујући податке о потенцијалним сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет.

"Оптужбе из потврђене оптужнице почивају на добро утемељеној сумњи да су Гуцати и Харадинај потенцијалним сведоцима упућивали потцењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намеру да саботирају рад Специјализованих већа", наводи се у оптужници.

Подаци који су објављени су заштићени као тајни у складу косовским Законом о Специјализованим већима, који је изгласао парламент у Приштини.

Гуцати и Харадинај терете се да су овим радњама повредили тајност поступка, вршили одмазду и застрашивање потенцијалних сведока тужилаштва, што је имало за последицу опструкцију рада тужилаштва и његових истрага.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво