Читај ми!

Одбрана Гуцатија и Харадинаја против посебних мера за чланове тужилачког тима

Одбрана председника и потпредседника Удружења ветерана такозване ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја успротивила се предлогу Специјализовнаог тужилаштва Косова са седиштем у Хагу да суд додели посебне мере заштите за два члана тужилачког тима у оквиру овог процеса.

Током припремног рочишта пред почетак суђења Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају, њихови браниоци су потврдили да им је познат идентитет тих особа, а у питању су шеф истражог одељења и шеф тима за заштиту сведока који функционишу у оквиру тог тужилаштва.

Адвокати сматрају да су они "професонални сведоци", који сведоче за тужилаштво, и да не треба да имају право на ту врсту анонимности и заштитне мере како то тражи тужилаштво.

Тужилаштво је за њих двојицу предложило псеудониме W04841 и W04842, као и идентификацију само уз помоћ њих, током свих јавних поступака, као и редиговање имена и идентификационих информација из јавне евиденције суда.

Мере заштите њиховог идентитета су неопходне јер би, према ставу тужилаштва, у супротном могла да буде угрожена ефикасност истраге, као и јер би их ставило у ризик имајући у виду климу застрашивања сведока на Косову, са којима су иначе у интеракцији.

"Они су укључени у активности које би им постале теже, ако би њихова имена била обелодањена, зато су тражене мере да би на безбедан начин могли да обављају свој посао, поготово јер контактирају и са свеоцима из других предмета. Све то може да има снажан ефекат и последице и по друге сведоке", навео је заступник тужилаштва.

Харадинај и Гуцати су се добровољно одрекли права да учествују у овом рочишту, на којем их заступају по три адвоката, а рочиште се одржава пред трочланим судским већем које ће им судити, којим председава судија Чарлс Смит.

Заштитине мере за поменута два сведока су прва тачка дневног реда о којој се данас расправља.

Гуцатију и Харадинају ће почетак суђења бити заказан након овог рочишта. Они су у притвору у Хагу од хапшења 25. септембра 2020. на Косову.

Оптужени су за непоштовање суда, ометање поступака и рада тужилаштва обелодањивањем идентитета сведока у процесима који се воде том суду.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво