Читај ми!

ЕПС: На послу преминуо радник Рударског басена Колубара

Електропривреда Србије (ЕПС) саопштила је да је јутрос на послу преминуо радник Рударског басена Колубара на "Пољу Д" и демантовала тврдње Иницијативе Не давимо Београд (НДБ) да је радник Дејан Јеремић из Великих Црљана страдао због неодговарајућих услова рада.

У саопштењу ЕПС-а наводи се да су све надлежне институције изашле на терен и истрага је у току.

"Према досадашњим информацијама, страдали радник се јутрос око 08.30 часова на Глодару 8 на 'Пољу Д' само срушио када је кренуо да откључа ормар и узме алат", пише у саопштењу ЕПС-а.

Колеге су, како се додаје, реаговале, позвале прву помоћ, лекари су покушали реанимацију, али нажалост нису успели.

"Електропривреда Србије демантује неистините наводе Иницијативе Не давимо Београд да је радник Рударског басена Колубара погинуо и упућује саучешће породици преминулог Дејана Јеремића. Службе задужене за безбедност и здравље на раду у Колубари и ЕПС-у реаговале су у најкраћем року и обезбедиле хитну медицинску помоћ за страдалог Јеремића. ЕПС указује да није дошло до било какве незгоде на раду, нити погибије због неадекватних услова за рад", истиче се у саопштењу.

Додаје се да ће истрага дати објашњење шта се догодило, и да је злонамерно и увредљиво оптуживање недопустиво.

Истиче се да ЕПС поштује мере безбедности и здравља на раду у свим временским условима, а посебно када је реч о раду на терену у екстремним временским условима.

"Ради заштите живота и здравља запослених, као и због сигурности механизације и обезбеђивања даљег процеса рада у производњи, у РБ Колубара сви системи за експлоатацију угља и јаловине обустављају рад уколико дневна температура пређе 36 степени. Температура се мери на месту рада багера у хладовини, на метар изнад земље, дигиталним термометром у току прве и друге смене. У свим производним огранцима ЕПС-а, на коповима, у термо и хидроелектранама, радницима се обезбеђују довољне количине воде и заклон од сунца, а тамо где је могуће уграђени су клима уређаји", истиче ЕПС.

Иницијатива "Не давимо Београд" данас је саопштила да се на "Пољу Д" Рударског басена "Колубара" десила трагична смрт 50-годишњег радника који је за собом оставио супругу и двоје деце.

"Не давимо Београд" захтева истрагу о околностима догађаја и имплицитно указује да би узрок могао бити рад на отвореном при екстремно високим температурама.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво