Читај ми!

Пресуда Ристу Јовановићу у среду у Приштини

Суд у Приштини изрећи ће пресуду Ристи Јовановићу у среду, 21. јула, по оптужници тужилаштва да је током обележавања Видовдана на Газиместану наводно починио кривично дело "изазивање раздора и нетрпељивости".

Тужилац је на данашњем судском претресу оптужио Јовановића "да је на Газиместану умишљајем наводно подстицао и ширио јавно мржњу, раздор и нетрпељивост између етничких и верских група које живе не Косову".

"Убијте Шиптара", "Косово ћемо опрати крвљу", "Косово је Србија", "Шиптарима ће бити тесно", то је наводно Јовановић говорио на Газиместану, а тужилац кривицом сматра и то што је подизао три прста.

Тужилац је затражио од судије да оптуженог прогласи кривим.

Јовановић је на суђењу рекао да се не осећа кривим и додао да не мрзи ниједан народ.

Суђење Јовановићу заказано је по хитном поступку, а сведоци одбране и Ристе Јовановића, немарношћу судске администрације, нису добили позиве за појављивање.    

После суђења, бранилац Риста Јовановића адвокатица Јована Филиповић рекла  је да сведоци одбране нису приступили суду јер је позив достављен њој као браниоцу, а не њима у Подгорици.

"Нису приступили рочишту због неажурности суда. Како би убрзали поступак, сведоци су дали оверене писане изјаве, али суд није желео да их прихвати. Најпре је речено да ће их позвати путем Зума, али ни то није урађено, па је одбрана тиме остала ускраћена", истакла је Филиповићева.

Напомиње да сведоци које је одредио тужилац ни у једном тренутку нису потврдили наводе из оптужнице.

"Иако смо више пута покушавали да их питањима натерамо да кажу речи 'убијте Шиптара', 'Косово ћемо опрати крвљу', 'Косово је Србија', које је навело тужилаштво, иако су рекли да знају српски језик, они то нису учинили, нису потврдили, што доводи у сумњу непристрасност сведока и објективност приликом исказа", додала је Филиповићева.

Очекује да ће суд поступити по закону, на основу доказа и ослободити Риста Јовановића јер, наводи, "не постоје материјални докази, и да би свака друга одлука била у супротности са законом".

Ристо Јовановић из Подгорице, остаје у притвору до изрицања пресуде, у среду у 10 часова.

Ухапшен је када је покушао да укаже на непотребан полицијски претрес торбе монахиње на капији дворишта комплекса на Газиместану. За кривично дело које му се приписује, казна је до пет година затвора.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво