Читај ми!

Урушила се зграда на Врачару, евакуисани станари, нема повређених

У Видовданској улици 2 А на Врачару урушила се зграда, потврђено је РТС-у. Сви станари су евакуисани и нико није повређен.

Зграда са седам станова и десетак станара у Видовданској улици у Београду урушила се око 11 сати, сазнаје РТС од станара зграде. Сви су евакуисани и на безбедном месту су.

У МУП-у је РТС-у потврђено да су сви станари на безбедном и да су евакуисани, као и да нема повређених.

Станари верују да се зграда, која је стара и нема темељ, урушила због радова на градилишту у близини, где се већ око месец дана копа темељ за стамбени објекат.  

Станари са којима је РТС контактирао кажу да већ дуже време упозоравају на опасност од урушавања зграде јер су претходних дана пуцале плочице и зидови.

Како нам је речено, зграда није потпуно срушена, већ део стана у приземљу, али из безбедносних разлога сви станари који су се затекли у становима су евакуисани. 

Три породице смештене су у хотел "Славија", а две су у приватном смештају.

Секретаријат за инспекцијке послове је извршио хитан инспекцијски надзор над градилиштем и том приликом утврђено је да извођач радова није извео обезбеђење темељне јаме.

Донето је решење о забрани коришћења урушеног објекта, а у току је доношење решења којим ће инвеститорима и извођачу радова бити наређена хитна обустава свих радова, осим радова на обезбеђењу темељне јаме.

Евакуисани станари на безбедном, сутра подношење кривичне пријаве

Заменик градоначелника Горан Весић је за Танјуг најавио да ће сутра бити поднете кривичне пријаве против одговорних за урушавање зграде.

Док се зграда не санира, за станаре ће у међувремену бити изнајмљени станови што ће, како каже, морати да плати инвеститор. 

Грађевинска инспекција ће утврдити ко је одговоран за урушавање зграде, казао је Весић и додао да је узрок урушавању то што су, наводи Весић копали јаму.

"Очигледно инвеститор који је почео да гради зграду поред урушене није добро урадио заштиту, односно није имао добар пројекат статике", додао је Весић.

Док се зграда не санира, за станаре ће у међувремено бити изнајмљени станови што ће, како каже, морати да плати инвеститор.

Додао је да се још увек не зна тачно ко је инвеститор који је започео радове поред урушене зграде.

У међувремену је, како каже, изгледа поднет захтев за промену власништва.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво