Читај ми!

Тужилаштво тражи максималне казне за убиство Ћурувије

Тужилаштво за организовани криминал предложило је суду у завршној речи да четворицу некадашњих радника Државне безбедности осуди на максималне затворске казне од по 40 година, поводом оптужби за учешће у убиству новинара и власника "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије 1999. године.

Завршне речи одбране, окривљених и њихових бранилаца, заказане су за 13. и 17. септембар. Након тога суд ће заказати објаву друге првостепене пресуде, пошто је прва укинута.

Првооптужени у овом случају је некадашњи шеф Ресора државне безбедности Радомир Марковић, тадашњи шеф београдског центра РДБ-а Милан Радоњић и оперативац Ратко Ромић.

Мирослав Курак, оптужен је као непосредни починилац убиства, је у бекству и суди му се у одсуству.

Њих четворица су после првог суђења били осуђени на укупно 100 година затвора, али је та пресуда укинута и наложено је ново суђење, јер је пресудом у случај уведено НН лице као непосредни извршилац убиства, што је супротно оптужници.

Управо је данас поступајући тужилац Миленко Мандић рекао да сматра да су оптужбе против оптужених доказане током суђења, те да у свему остаје при наводима оптужнице и завршним речима које је већ износио у претходном суђењу, јер се, како је навео, чињенично стање није променило у поновљеном поступку.

Мандић сматра да је тадашњи шеф ДБ-а, оптужени Радомир Марковић, по налогу власти сачинио план да се Ћурувија убије, па је са тим планом упознао оптуженог Милана Радоњића који је организовао Ратка Ромића и Мирослава Курака да убиство изведу.

Према ставу Тужилаштва, мотив за убиство Славка Ћурувије било је његово иступање у јавности, домаћој и страној, у којима је критиковао власт Слободана Милошевића и Мирјане Марковић.

Оно што је Милошевићеву власт нарочито иритирало, како сматра тужилаштво, је то што је Ћурувија имао и политичких амбиција, те да је планирао да оснује политичку странку.

Ћурувија је праћен све до самог убиства, а нарочито интензивно је праћено његово кретање 10. и 11. априла 1999. године, када је, према оптужници, он ликвидиран у хаустору зграде у Светогорској улици где је живео и то у периоду између 16:39 и 16:45, док је са њим у друштву била његова пријатељица и очевидац убиства Бранка Прпа.

Сва тројица оптужених су на почетку поновљеног суђења негирала везе са убиством и детаљно су изнели своје одбране.

Насупрот укинутој пресуди у којој је НН лице означено као непосредни извршилац убиства Ћурувије, у оптужиници, по којој се свима суди, тврди се да је Ћурувију убио Курак, а да му је саучесник био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Према укинутој пресуди, Ћурувију је убило НН лице, а ДБ-овци за то припремили "терен".

Тужилаштво је на поновљеном суђењу остало при наводима своје оптужнице да је убиство Ћурувије почињено по налогу непознате особе из врха тадашње власти, као и да је Марковић за то ангажовао Радоњића, а он Ромића и Курака.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, а ради очувања постојеће власти".

Убијен је на Ускрс 11. априла 1999. године, у дворишту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе Дневног телеграфа, а са њим је тада била Бранка Прпа.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво