Читај ми!

Нова статусна конференција за шефове ОВК 19. маја

Нова статусна конференција у процесу против некадашњег главног команданта ОВК и председника тзв. Косова Хашима Тачија и још тројице шефова те паравојске, оптужених за низ ратних злочина на КИМ, заказана је за 19. мај.

Конференција треба да се одржи пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу.

На конференцији, на којој оптужени не морају да присуствују лично, представници тужилаштва и њихови адвокати расправљају о напретку поступка и обелодањивању доказа истрага које су у току, а од чијег окончања зависи и почетак предстојећег суђења.

Оптужени ће највероватније као и до сада конференцију пратити видео линком из притворске јединице, а њихове ће ставове и интересе заступати њихови браниоци.

Тачи и остали су ухапшени почетком новембра 2020. године и од тада су у Хагу у притвору. Он је претходно поднео оставку и предао се хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво