Читај ми!

Одбијен приговор Kараџићеве одбране, служиће казну у Великој Британији

Председник Механизма за кривичне судове у Хагу Kармел Ађијус одбио је приговор одбране Радована Kараџића на одлуку о издржавању казне доживотног затвора у Великој Британији, објавио је на Твитеру један од чланова његовог правног тима адвокат Питер Робинсон.

Овим потезом, према ставу Робинсона, Kараџић је осуђен на "казну самице до краја живота или смрт од муслиманских екстремиста у затворима у Великој Британији".

Такође један од чланова Kараџћевог правног тима адвокат Горан Петронијевић у изјави за Танјуг подсећа да је управо специјална јединца Велике Британије учестовала у потрази за Kараџићем и у његовом хапшењу 2008. године, али претходно и бомбардовању Републике Српске 1994/95. године, чиме се отворено ставила на непијатељску страну.

"Према томе, Kараџић сада заправо иде у заробљеништо, у логор, а не на издржаване казне", сматра адвокат.

Подсећа да је управо једна од тачака по којој је Kараџић осуђен - узимање талаца, војника из мировне мисије, која је то престала да буду након НАТО бомбардована РС, а међу којима је највише било британских војника.

У британским затворима, према речима Петронијевића, осуђени Срби су у више наврата били нападани од стране муслиманских екстремиста, попут Радослава Kрстића, који је једном претучен шипком, а други пут је покушано његово убиство жилетом.

Управо због тога приликом изјашњања о земљи где би служио казну, одбрана је, како каже Петронијевић, једино тражила да то буде у земљи у којој ће његова безбености бити на нивоу, да се не би дешавало оно што се догодило Kрстићу или Биљани Плавшић, која је такође нападнута у затвору у Шведској од стране екстремиста.

"Они су као Срби тамо сатанизовани, и боравак Kараџића у затвору у Великој Британији је јако ризичан, чак први корак ка убиству", сматра Петронијевић.

Петронијевић такође подсећа да је 17. децембра 2015. донета Резолуција Уједињених нација која садржи поглавље под називом "стандарди и минимални услови за третман затворених лица", познатије као ''Менделина резолуција".

Према тој Менделиној резолуцији мора да се обезбеди да затвореник казну издржава колико је могуће ближе свом месту пребивалишта, навео је адвокат и указао да је сви поштују изузев Хашког трибунала, сада Механизма.

Kараџић је у притвору у Хагу од хапшења и изручења из Србије у јулу 2008. године.

Правоснажно је осуђен 20. марта 2019. године на доживотни затвор због геноцида у Сребреници и злочина против човечности, кршења закона и обичаја ратовања.

Том одлуком преиначена је у погледу одлуке о казни првостепена пресуда Трибунала у Хагу којом је у марту 2016. година био осуђен на 40 година затвора.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво