Читај ми!

Шаља негирао оптужбе пред судом у Хагу

Бивши припадник ОВK Пјетр Шаља звани Ујка је пред судијом Специјализованих већа Kосова са седиштем у Хагу негирао је данас кривицу по оптужбама које га терете за злочине у Kукешу, у Албанији 1999. године.

Након што му је представљена потврђена оптужница, Шаља (58) је потврдио да разуме оптужбе за које се терети, наводећи да му се "оне чине смешним".

"Нисам поцинио било какво кривично дело осим што сам бранио своју земљу и свој народ. Изјављујем да у потпуности нисам крив", рекао је Шаља.

Он је напоменуо судији да је још 2004, 2005, 2006 и 2007. године био пред Хашким трибуиналом и Еулексом, те да није било потребе да буде ухапшен, већ да је било је довољно да добије обичан судски позив.

Судија Никоал Гију није реаговао нити је коментарисао ову опаску.

Шаља је на почетку рочишта изјавио да је рођен у Призрену 1963. и да има држављанство Белгије и "земље у којој је рођен".

Прва статусна конференција против Шаље треба да се одржи у петак 23. априла у 11 сати.

Шаља је 16. марта у Белгији ухапшен по налогу Специјализованих већа Kосова. Уложио је жалбу на решење о хапшењу, коју је одбио суд у Лијежу 6. априла, а 15. априла га изручио Хагу где је смештен у притворску јединицу, рекао је данас судија судија Никола Гију.

Судија Гију је потврдио оптужницу против Шаље 12. јуна 2020. године, а јавности је, по налогу судије, објављена њена редигована верзија, коју је данас представило и Спеицијализовано тужилаштво на рочишту.

Шаља се терети за злочине у Кукешу 

Оптужницом Специјализованог Kосова терети се да је од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999. са другим припадницима ОВK, полиције и стражарима злостављао, мучио и убијао затворенике у фабрици метала у Kукешу, у Албанији.

Заједнички циљ деловања подразумевао је произвољно затварање, сурово поступање, мучења и убиства.

Шаља се терети у четири тачке оптужнице за индивидуалну кривичну одговорност за ратне злочине "произвољно лишавање слободе", "сурово поступање", "мучење" и "убиство", извршених у фабрици метала у Kукешу приближно од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999.

Ова кривична дела је, како сматра тужилац, извршио својим чињењем и нечињењем описаним у оптужници и својим учешћем у удруженом злочиначком подухвату.

Међу другим учесницима удруженог злочиначког подухвата, који су именовани у овој оптужници, су Сабит Геци звани Цопа и Џемшит Kраснићи.

Током читавог периода на који се односи оптужница, ОВK је своју базу у бившој фабрици метала у Kукешу у Албанији користила за разне војне сврхе, као што су пријем, чување и дистрибуција опреме и залиха, регрутовање добровољаца и припрема и транзит припадника ОВK који су одлазили на борбене линије или се враћали са њих.

Такође су у њој затварана и саслушавана лица за која се сумњало да сарађују са властима СР Југославије и Србије или да не подржавају ОВK.

"Kривична дела наведена у овој оптужници извршили су извесни припадници ОВK против лица затворених у фабрици метала у Kукешу. Све жртве тих кривичних дела биле су грађани СРЈ који нису активно учествовали у непријатељствима", наводи се у оптужници и додаје да је Шаља био свестан чињенице да је у току оружани сукоб и знао је да су жртве лица која нису активно учествовала у непријатељствима.

Шаља се терети да је са умишљајем учествовао у произвољном притварању и држању лица у заточеништву у фабрици у Kукешу, где су притвореници у импровизованим ћелијама свакодневно премлаћивани и злостављани, како физички тако и психички, укључујући претње смрћу и наношење тешких телесних повреда, страх, понижавање, дискриминацију на политичкој основи, застрашивање, малтретирање, саслушавање и присилне или изнуђене изјаве и признања.

"Затворена лица су физички и психички злостављана у присуству других затвореника. Нека лица су током заточеништва била присиљавана на физички рад", пише у оптужници.

Шаља је, како се наводи, сам и са другим припадницима ОВK тукао особу или особе, између осталог, пендрецима, металним шипкама, пиштољима, бејзбол палицама и ножевима.

У оптужници се, поред осталог, наводи да су 4. јуна 1999. или приближно тог датума извесни припадници ОВK, међу којима је био и Шаља, свирепо претукли једног затвореника.

Премлаћивање је трајало до дубоко у ноћ и припадници ОВK који су учествовали у том злостављању су на затворенике пуцали и ранили их.

После су наставили да их туку због чега су неки преминули.

Притвореници су држани у Kукешу без довољно хране и воде у неадекватним санитарним и хигијенским условима, као и у неадекватним условима смештаја и здравствене бриге.

Иначе, злочини у Kукешу по командној одговорности на терет се стављају у другој оптужници шефовима ОВK Хашиму Тачију, Kадрију Весељију, Јакупу Kраснићију и Реџепу Сељимију.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво