Читај ми!

Ухапшено још 10 осумњичених за преваре са пољопривредним субвенцијама

Још десеторо осумњичених да су преваром, односно фалсификованом документацијом, добијали средства из буџета, односно од Министарства пољопоривреде, ухапшено је по налогу Првог основног јавног тужилаштва у Београду. Сумњиче се да су оштетили државни буџет за око 15 милионa динара.

Акција је спроведена у сарадњи са Полицијском управом Београд, Управом криминалистичке полиције и Управом за аграрна плаћања Министарства пољопривреде.

Пре две седмице ухапшено је девет власника пољопривредних газдинстава који су преваром оштетили буџет Србије за више од 20 милиона динара.

Они су саслушани у Првом основном јавном тужилаштву у Београду након чега је за троје предложен притвор, а остали су пуштени да се бране са слободе.

У саопштењу Tужилаштва прецизира се да је дежурни заменик Првог основног јавног тужилаштва у Београду одредио задржавање до 48 сати осумњиченима Б. М., Б. Ц., З. И., Д. Т., Б. С., С. А., С. М., М. П., С. Д. и М. Д. због постојања основа сумње да су извршили кривична дела фалсификовање исправе и превара.

Они ће сутра бити саслушани у тужилаштву.

Тужилаштво прецизира да је до реализације њиховог процесуирања дошло по претходно поднетој кривичној пријави против Н. Н. лица због фалсификовање исправе, а након вишемесечне сарадње Министарства пољопривреде, Управе за аграрна плаћања и МУП-а, ПУ за град Београд, УКП-а и Одељења за сузбијање привредног криминала, те да су прикупљени докази из којих произилазе основи сумње да се у радњама осумњичених стичу сви битни елементи кривичних дела за која се терете.

Они се сумњиче да су као власници пољопривредних газдинстава на територији Србије лажним приказивањем чињеница да су купили различите пољопривредне машине и механизацију, те извршили плаћање наводно купљене робе, Управи за аграрна плаћања на основу тога поднели Захтев за остваривање права на подстицаје за набавку нових машина и опреме за унапређење примарне пољопривредне производње биљних култура.

На основу тако лажно приказаних чињеница довели су у заблуду раднике Управе, који су решењима усвајали њихове захтеве за остваривање права на подстицај, те налозима за плаћање исплатили осумњиченима тражена средства, чиме је оштећен буџет Републике Србије у износу око 15 милиона динара.

У зависности од одбране осумњичених коју сутра буду изнели на саслушању, као и од чињенице да ли се ради о лицима која су раније осуђивана, тужилаштво ће након саслушања предложити да се им се одреди притвор, уколико за то буду испуњени законом прописани услови.

У току истраге тужилаштво ће испитати сведоке, овлашћене представнике оштећеног Министарства пољопривреде, уколико буде потребно одредити економско-финансијска вештачења, те прикупити све расположиве доказе, након чега ће бити донета одлука о подизању оптужнице или о обустави поступка, прецизира се у саопштењу. 

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво