Повређена два младића српске националности у северном делу Митровице

Два младића српске националности су нападнута и повређена у северном делу Косовске Митровице, потврдио је РТС-у портпарол полиције у том граду Бранислав Радовић. Нападачи су за сада непознати.

Два младића су задобила повреде главе и збринути су у болници у Митровици.

Радовић је навео да су младићи седели у башти кафића на шеталишту и да су их флашама напале две особе које су, према првом исказу, причале албански.

За нападачима се трага, а они су побегли у јужни део Митровице.

Један од нападнутих младића Милош Рошић рекао је за Косово онлајн да он догађај осматра као напад на његову породицу, а не на њега лично. 

"Сви знају шта се последњих година дешавало. Ово је прогањање. Значи буквално немамо више где на кафу да седнемо", рекао је Рошић. 

Други нападнути Радомир Симовић је истакао да су им пришла три непозната лица и да су их ударали флашама у главу. 

"То су вероватно Албанци, јер, док су нас ударали, псловали су нас на њиховом језику", додао је. 

Напад је осудила Српска листа оцењујући да је то изазвало велико узнемирење међу Србима у Северној Митровици.

"Подмукао напад, без икаквог повода, представља последицу континуираног притиска и неодговорних изјава које долазе од стране представника Албанаца из Приштине, а уперене су против српског народа на северу Косова и Метохије", истиче се у саопштењу Српске листе која захтева хитну реакцију од надлежних органа. 

Позвали су Србе да не наседају на провокације, а повређеним младићима пожелели су брз опоравак. 

И градоначелник општине Северна Митровица Милан Радојевић је осудио напад и позвао све грађане на уздржаност. 

Представнике полиције и међународних безбедонсних институција позвао је на појачану будност и превентивно деловање, јер је, како истиче, ово други напад на Србе у Северној Митровици у кратком интервалу.

"Напад без сумње етнички мотивисан"

Брутални физички напад Албанаца на двојицу српских младића у северној Kосовској Митровици који су мирно седели и нису давали никакав повод за такав чин, без сумње је етнички мотивисан и последица антисрпске реторике којој сведочимо последњих недеља, саопштио је Петар Петковић. директор канцеларије за КиМ.

"Српски младићи су нападнути стакленим флашама и другим предметима и упућене су им псовке на албанском језику, док су седели за столом у башти кафића, у пешачкој зони северне Косовске Митровице, која води до моста на Ибру. Нападнути су само зато што су Срби, зато што говоре српским језиком, у чисто српској средини на Kосову и Метохији", наводи Петковић.

Кроз разговор са повређеним младићима сазнао је да повреде које су им нанете, срећом нису опасне по живот и да им је пружена неопходна медицинска нега у Здравственом центру у Косовској Митровици.

О овом акту насиља данас смо обавестили и Брисел и захтевамо хитну реакцију међународних представника, али и снажан притисак на власти у Приштини да се починиоци овог злодела што пре открију и адекватно санкционишу, истиче директор канцеларије за КиМ.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво