Читај ми!

Тужилац у Хагу тражи продужење притвора Харадинају и Гуцатију

Специјализовано тужилаштво Kосова затражило је од суда да продужи притвор председнику и потпредседнику Удружења ратних ветерана тзв. ОВK, Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају, оптуженим за опструкцију поступака пред судом у Хагу и обелодањивање идентитета сведока.

У допису судији за претходни поступак који ће одлучити о продужењу притвора, Тужилаштво је навело да и даље стоје разлози због којих им је притвор одређен - опасност од бекства, даља опструкција поступка и застрашивање сведока, и да нема места њиховом пуштању да се бране са слободе.

Ризици да ће побећи, опструисати поступак и чинити нова кривична дела су се, како наводи тужилаштво, посебно повећали након 4. јануара и обелодањивања доказа против, који повећавају вероватноћи осуђујуће пресуде.

Kада је у питању Харадинај, тужилаштво подсећа да је покушао да избегне хапшење и да је полицији рекао да он не признаје Специјализовано тужилаштво и већа Kосова као тужилаштво и суд, а тако се изјаснио и пред судијом, притвом не желећи да се уопште изјасни о кривици.

Предлог Гуцатијеве одбране да се одреди особа која би гарантовала за њега да уколико буде пуштен на слободу неће побећи или даље опструирати поступке у Хагу, за тужиоца је такође неприхватљив.

Гуцати и Харадинај су ухапшени у Приштини 25. септембра 2020. и истог дана су пребачени у притворски објекат у Хагу.

Оптужница против Харадинаја и Гуцатија

Они се потврђеном оптужницом терете за четири кривична дела – ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

Председник и потпредседник удружења ратних ветерана тзв ОВK, како се наводи у оптужници, терете да су, најкасније, од 7. до 25. септембра, на три конференције за новинаре, као и путем изјава на друштвеним мрежама и скуповима које су преносили медији, неовлашћено открили заштићене информације укључујући податке о потенцијалним сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет.

"Оптужбе из потврђене оптужнице почивају на добро утемељеној сумњи да су Гуцати и Харадинај су потенцијалним сведоцима упућивали потцењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намеру да саботирају рад Специјализованих већа", наводи се у саопштењу суда поводом потврђивања оптужнице против њих.

Подаци који су објављени су заштићени Законом о Специјализованим већима Kосова.

Суд додаје да се Гуцати и Харадинај терете да су поменутим радњама повредили тајност поступка, врршили одмазду и застрашивање потенцијалних сведока тужилаштва, што је имало за последицу опструкцију рада тужилаштва и његових истрага.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво