Читај ми!

Објављена одлука суда о потврђивању оптужнице против Тачија

Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова у Хагу (познатог и као суд за злочине ОВК) објавио је одлуку којом је 26. октобра потврдио оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.

Редигована верзија одлуке за јавност, написане на 236 страна, објављена је у целости на сајту Специјализованих већа на енглеском језику.

У њој је детаљно објашњено став судије зашто сматра да постоји оправдана сумња да су Хашим Тачи и остали починили злочине за које су оптужени, а за које ће им се судити пред тим већима.

Судија је указо и зашто сматра да оптужница треба да остане редигована, односно да се у њој не наводе имена сведока и жртава.

"Судија сматра д аје Специјализовано тужилаштво показало да постоје изузетне околности, које оправдавају привремено неоткривање идентитета сведока и жртава, све док не буду наређене и предузете одговарајуће заштитне мере", наводи се поред осталог у одлуци судије, које убрзо по потврђивању оптужнице на захтев тужилаштва издао и налог за хапшење Тачија и осталих.

Хашим Тачи, Јакуп Краснићи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими ухапшени су и изручени су Хагу 4. и 5. новембра и смештени у притворску јединицу.

Шест тачака оптужнице

Сва четворица се налазе на једној оптужнци Специјализованог тужиоца Џека Смита и терете се за низ ратних злочина међу којима је и око 100 убистава Срба, Рома и Албанаца, политичких противника.

У потврђеној оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду - најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према подацима из овог предмета који су објављени, током периода који обухвата оптужница Хашим Тачи је био на челу дирекције ОВК за политичка питања и за информације.

У истом периоду Кадри Весељи био је члан дирекције ОВК за политичка питања и начелник обавештајне службе ОВК. 

Реџеп Сељими у периоду из оптужнице, налазио се на дужности начелника дирекције ОВК за операције. У августу 1998. био је главни инспектор ОВК.

Јакуп Краснићи је члан дирекције ОВК за политичка питања и званични портпарол ОВК. Касније током 1998, званично је постављен на дужност заменика команданта ОВК. 

Према наводима оптужнице, дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада против лица за које се сумњало да су били против ОВК.

У шест тачака оптужнице терете за злочине против човечности: прогон, затварање, други нехумани поступци, мучење, убиство и присилни нестанак лица.

У четири тачке оптужнице терете се за ратне злочине: противзаконито или произвољно хапшење и лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво