Читај ми!

Судија дао рокове за објаву доказа против бивших вођа ОВK

Судија за претходни поступак у процесу против Хашима Тачија и тројице некадашњих шефова ОВK, утврдио је датуме и рокове за обелодањивање доказног материјала тужилаштва њиховој одбрани, која је најавила да ће спровести своју истрагу и прикупити доказе како би оповргла оптужбе.

Према распореду који су објавила Специјализована већа Kосова (позната и као Суд за злочине ОВK), тужилаштво треба да све своје доказе обелодани одбрани до 31. маја наредне године.

Тужилаштво најпре до 11. децембра одбрани треба у потпуности да достави пропратни доказни материјал уз оптужницу.

Такође му је одлуком судије наложено да објави и сав други доказни материјал који ће користити на суђењу, а који не захтева редиговање.

За доказни материјал који ће користити на суђењу, а који захтева заштитине мере тужилаштво треба да поднесе судији захтеве за заштиту до: 8. јануара, 5. фебруара, 5. марта, 2. априла и 7. маја, као и да тај материјал обелодани у редигованој форми у року од две недеље након одлуке судије о заститиним мерама.

Kомплетну објаву доказног материјала треба да заврши до 31. маја следеће године, као и да до 30. априла да детаљно обавести одбрану о доказима које би могла да користи у својој припреми за суђење, а који се налазе у поседу или под контролом тужилаштва, попут изјава, фотографија, докумената и других материјалних доказа.

Тим поводом одбрана треба да до 14. јуна 2021. године укаже тужилаштву које ће доказе од њега тражити за припрему своје одбране.

Судија је такође наложио тужилаштву да до понедељка, 5. јула следеће године или у року од три недеље, пошто му стигне обавештење одбране о горе поменутом питању, обелодани, односно омогући одбрани приступ одабраном доказном материјалу који не захтева редиговање или пак да од суда затражи заштитине мере и дозволу редакције, па да тако редиговани материјал што пре обелодани.

Такође, тужилаштву је наложено да одбрани обелодани и све "ослобађауће доказе", односно оне који иду у прилог оптуженима и да, ако је потребно, што је пре могуће, захтевају од суда заштитине мере за те доказе.

Истог момента тужилаштво је дужно да обавести судију у вези са сваким питањем које се тиче заштићених и поверљивих доказа.

Овај материјал тиче се оних доказа које је тужилаштво прибавило на бази поверљивости и у сврху прикупљања нових доказа и "у принципу не подлежу обелодањивању, осим ако давалац информације не пристане на обелодањивање".

Такође је, судија је дао тужилаштву рок до петка, 27. новембра да заједно са одбраном установи формат и рокове за обелодањивање материјала који потпада под правило 109 б.

И тужилаштву и одбрани наложено је да се придржавају одређених рокова у обелодањивању доказа.

Посебно је Јединици за заштиту сведока наложио да у року од 10 дана, од захтева било које стране у поступку за необелодањивање идентитета, поднесе суду индивидуалну процену ризика за сваког сведока за којег је то затражено.

С обзиром да је процес обелодањивања доказа тек започео, судија за претходни сматра да, за сада, даље временске одреднице у том процесу, не треба да поставља.

По окончању обелодањивања доказа, као и истраге коју ће спровести одбрана у прилог оптужених, требало би да почне суђење, које још није заказано.

Тим оводом Специјализовано тужилаштво Kосова сугерисало је суду да почетак суђења Тачију и осталима закаже за следеће лето, а најкасније септембар 2021. године, јер сматра да одлагање суђења годинама ( како су то тражили браниоци оптужених ради припреме одбране за суђење) не само да неће донети брзу правду, већ може онемогућити остваривање било какве правде".

Браниоци оптужених Тачија, Kадрија Весељија, Јакупа Kраснићија и Реџепа Сељимија су на статусној конференцији 18. новембра тражили најмање 18 месеци за припрему одбране, тражећи да суђење почне или у јуну 2022. друге године или почетком 2023. године, као и да им с еукине притвор, те да се до суђења бране са слободе.

Тачи Весељи, Kраснићи и Сељими ухапшени су почетком новембра и изртучени Хагу где се налазе у притвору.

Терете се у 10 тачака за злочине против човечности и ратне злочине извршене кроз удружени злочиначки подухват, заједно са низом других припадника ОВK.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво