Читај ми!

Гаврић поднео нови захтев за азил у Јужноафричкој Републици

Један од најтраженијих бегунаца из Србије, Добросав Гаврић, осуђен на 35 година затвора због убиства Жељка Ражнатовића Аркана 2000. године у Београду, поново је поднео захтев за азил Јужноафричкој Републици где годинама живи.

Гаврић је 2011. године ухапшен у ЈАР по потерници Србије, након што је рањен у једном мафијашком обрачуну, а зимус је Магистарски суд у Кејптауну закључио да су испуњени услови за Гаврићево изручење Србији.

Његов бранилац вељко Делибашић рекао је Танјугу да је Гаврић поднео жалбу на ову одлуку суда, и да очкеује да она буде усвојена, те да Гаврић не буде изручен Србији.

Такође, како је додао, поднео је и нови захтев за азил, тако да се сада у ЈАР воде два поступка у циљу његовог останка у ЈАР.

Уз захтев за азил Гавић је доставио и нову документацију, којом жели да поткрепи тврдње да му је у Србији угрожен живот као и да није имао законито и правично суђење, јер су, како тврди, многи докази уништени, а неки су били незаконити.

Он је раније подносио захтев за азил јужноафричким државним органима, али он није био усвојен.

Гаврића Србија тражи од ЈАР ради одслужења казне од 35 година затвора на коју је осуђен у октобру 2006. због убиства Ражнатовића.

Гаврић је побегао из Србије непосредно пред изрицање пресуде, а у Јужну Африку је стигао 2007. преко Италије и Еквадора, са лажним документима на име Саша Ковачевић.

Ухапшен је у Кејптауну након мафијшког обрачуна у којем је рањен и идентификован као Добросав Гаврић.

У Србији је осуђен је као непосредни извршилац убиства Ражнатовића 15. јануара 2000. у холу београдског хотела Интерконтинентал, када је и сам рањен у ногу.

Поред њега на по 30 година затвора осуђени су и Милан Ђуричић Мики и Драган Николић Гаги.

Ђуричић је убијен 24. априла 2018. године у Кејптауну, а у затвору је само Николић.

Гаврић и Ђуричић су уредно долазили на суђења све до дана изрицања (друге првостепене) пресуде Окружног суда у Београду, када су осуђени на поменуте казне и када им је одређен притвор. На изицање пресуде нису дошли, када им се, привремено, губи траг.

Аркан, који је био пред Хашким трибуналом оптужен за злочине против човечности почињене током рата у Босни 1992-95, убијен је 15. јануара 2000. у холу београдског хотела Интерконтинентал.

Поред Аркана, у "Интерконтиненталу" су убијени и његови пријатељи Миленко Мандић Манда и Драган Гарић Гаро, бивши радник савезног МУП-а.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво