Читај ми!

Заједничка статусна конференција у Хагу за Тачија, Весељија, Сељимија и Краснићија

Прва статусна конференција у процесу против четворице чланова Главног штаба тзв. Ослободилачке војске Kосова (ОВK), одржаће се 18. новембра пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Kосова у Хагу.

Судија за претходни поступак је позвао сву четворицу оптужених у том предмету – Хашима Тачија, Јакупа Kраснићија, Kадрија Весељија и Реџепа Сељимија, као и њихове браниоце, да присуствују статусној конференцији, речено је Танјугу у Специјализованим већима.

"Иако су сва четворица оптужених позвани да учествују на овом рочишту, они имају могућност да одлуче да их заступа само њихов бранилац или да учествују на конференцији преко видео-везе", истакла је за Танјуг портпаролка Специјализованих већа Ангела Грип.

Статусна конференција служи за техничку размену информација током које, како је истакла Грипова, на пример – одбрана и тужилаштво одлучују на који ће начин једни другима током процеса обелодањивати доказе које поседују.

Део седнице на којем буде расправе о доказима судија може да затвори за јавност због заштите безбедности жртава и сведока.

Поред расправе о процесним питањима у вези са доказима за предстојеће суђење, очекује се да буде речи и о притвору у којем се налазе оптужени, јер су њихови адвокати најавили да ће тражити да се бране са слободе.

Тачи и остали први пут су се почетком ове седмице појавили пред судијом за претходни поступак и негирали кривицу по свих 10 тачака оптужнице, која их заједно терети по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности у удруженом злочиначком подухвату.

Сва четворица се налазе на једној оптужнци Специјализованог тужиоца Џека Смита и терете се за низ ратних злочина међу којима је и око стотину убистава Срба, Рома, Албанаца и политичких противника.

Изручени су Хагу 4. и 5. новембра и смештени у притворску јединицу.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво