Читај ми!

Специјални суд, одбројавање до оптужница Тачију и Весељију

Специјални суд за суђење припадницима бивше Ослободилачке војске Косова за почињене злочине има још осам дана да потврди или одбаци оптужницу за ратне злочине против актуелног косовског председника Хашима Тачија, председника Демократске партије Кадрија Весељија и још неколико особа.

Следеће недеље, тачније 24. октобра навршава се шест месеци откако је Специјализовано тужилаштво подигло оптужницу.

Правно, оптужница се у потпуности потврђује, делимично или у потпуности одбацује у шестомесечном року.

Приштински лист Коха диторе пише да постоји могућност да је одлука о исходу разматрања оптужнице претпретресног судије можда већ и донета, наводећи пример случаја оптуженог Саљиха Мустафе, коме је оптужница потврђена 12. јуна, односно три месеца пре хапшења и почетка суђења.

У Специјалном суду листу су пренели да правила предвиђају бројне сценарије који би могли да доведу до тога да потврђена оптужница буде објављена најкасније шест месеци након подношења на разматрање.

Навели су да правилник у члану 88 предвиђа да претпретресни судија може да наложи привремено неоткривање потврђене оптужнице, из безбедносних разлога и да би се избегло ометање поступка.

Потврђена оптужница мора да буде објављена најкасније до првог појављивања оптуженог пред судом, навели су из Специјалног суда.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво