Специјални суд забранио објављивање тајних досијеа

Специјални суд за злочине ОВК забранио је објављивање досијеа, који су претходних недеља на мистериозан начин достављани ветеранима ОВК, рекао је адвокат организације која окупља ветеране, Том Гаши.

"Наређено ми је да, као представник организације ветерана ОВК од 25. септембра 2020. године, затражим од удружења да обавести Канцеларију специјализованог тужиоца ако добије било какве поверљиве или нејавне информације, те да не објави ниједан од ових поверљивих материјала", објавио је Том Гаши.

Тврди да је добијено писмо електронском поштом, доказ да процурили фајлови припадају Специјалном суду.

Гаши, који је са секретаром организације ветерана ОВК одбио да се одазове саслушању истражитеља Еулекса у Приштини, сматра да сходно захтеву из писма судије Специјалног суда, претходно објављивање досијеа не представља прекршај.

То по Гашију значи да су председник и потпредседник организације ветерана Хисни Гуцати и Насим Харадинај бесправно ухапшени и притворени у Хагу.

Гаши истиче да у Специјалном тужилаштву у Хагу морају да истраже своје редове и открију цурење докумената.

"Цурење ових докумената из Специјалног суда и Специјалног тужилаштва показује колико је озбиљан овај суд и ово тужилаштво које оптужује само припаднике ОВК, али не оптужује своје званичнике за скандал који су они створили", навео је Гаши.

Гуцати и Харадинај ухапшени су недељу дана пошто је непознати мушкарац у седиште организације која окупља ветеране ОВК доставио три пакета докумената, који наводно потичу из архива Специјалног суда.

Веродостојност ових докумената никада није потврђена, а шефови удружења ветерана ОВК су ухапшени пошто су тражили од медија да објаве те документе, који наводно садрже изјаве сведока, детаље о њиховом идентитету и адресе.

Заштита сведока највећи је проблем са којима ће се суочити Специјални суд током будућих процеса. Главни тужиоци Хашког трибинала, у прошлости, у више су се наврата жалили Савету безбедности УН на немогућност међународних мисија на Косову да заштите сведоке.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво